Aallon näyttely kertoo väylistä resurssiviisauteen

Aalto-yliopistossa on avautunut näyttely, joka esittelee hankkeita kestävämmän tulevaisuuden hyväksi. Designs for a Cooler Planet -näyttelyn ideat ja prototyypit ovat syntyneet yliopiston tutkimus- ja opintoprojekteissa.

Hankkeiden ja ideoiden yhteisenä teemana on resurssiviisaus, joka tarkoittaa kykyä käyttää raaka-aineita, energiaa, tuotteita, aikaa ja tiloja harkitusti.

Näyttelyllä on kolme alateemaa, joista Parempaa ylle kertoo muun muassa siitä, kuinka pikamuodista voitaisiin päästä eroon.

Näyttelyosiossa voi tutustua myös esimerkiksi puettaviin aurinkokennoihin, jotka voivat toimia virtalähteenä sensoreille tai älyvaatteille. Prototyyppitakkiin on aurinkokennojen lisäksi integroitu lämpötila- ja kosteusanturit.

Sun-powered Textiles -projektissa syntyneitä takkien prototyyppejä. Takkikankaat on suunniteltu sekä päästämään valo lävitseen aurinkokennolle että kätkemään kenno katseilta. Kuva Anne Kinnunen/Aalto-yliopisto.

Irti kertakäyttömateriaaleista

Ikuiset materiaalit -osiossa on esillä biomateriaaleja, jotka eivät ole kertakäyttöisiä vaan uusiutuvia ja uudelleenkäytettäviä.

Esimerkiksi puuvaahto on kestävä eristys- ja pakkausmateriaali, joka voi korvata styroksin pakkauksissa.

Metsäteollisuuden sivutuotteesta ligniinipolymeeristä on puolestaan onnistuttu uuden menetelmän avulla valmistamaan biopohjaisia pinnoitteita, liimoja ja kalvoja.

Vaalitut ympäristöt

Näyttelyn kolmas osateema Vaalitut ympäristöt kertoo siitä, kuinka elinympäristöjä ja rakennusteollisuutta muutetaan kestävämmiksi.

Yksi projekteista näyttää, miten kolkko autotie muuttuu eläväksi kaduksi, jossa jalankulkijat ja luonnon monimuotoisuus ovat etusijalla. Kohteena on Otaniemen kampusalueen tie Otakaari.

Havainnenäkymä uudistetulta Otakaarelta. Suunnittelijana Tamara Fajer.

Aallon Otaniemen kampukselle rakennettu näyttely on avoinna 29. syyskuuta asti. Näyttely on osa Helsinki Design Weekiin kuuluvaa tapahtumakokonaisuutta, johon sisältyy myös seminaareja ja keskusteluja.

(Pääkuva Anne Kinnunen/Aalto-yliopisto) Foamwood-puuvaahdosta tehtyjä prototyyppejä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia