Afrikan vuoristometsien suuret hiilivarannot hupenevat nopeasti

Ensin hyvä uutinen. Afrikan koskemattomissa trooppisissa vuoristometsissä on varastoituneena paljon enemmän hiiltä kuin tähän asti on oletettu.

Afrikkalaisvuorten metsien hiilivarasto on peräti 150 tonnia hehtaaria kohti, toisin sanoen suurempi kuin Amazonin sademetsissä. Aiemmissa arvioissa hiiltä on arvioitu olevan vain 89 tonnia hehtaaria kohti.

Tuoreet tulokset on julkaistu Nature-lehdessä.

Kansainvälisessä tutkimuksessa paljastui myös huono uutinen. Samaiset afrikkalaismetsät hupenevat nopeaa tahtia.

Tutkijat havaitsivat, että 20 viime vuoden aikana metsää on kadonnut 800 000 hehtaaria, eniten Kongon demokraattisessa tasavallassa, Ugandassa ja Etiopiassa. Tämän seurauksena ilmakehään on päässyt yli 450 miljoonaa tonnia hiilidioksidia.

Jos nykyinen metsäkato jatkuu, trooppista vuoristometsää häviää vuoteen 2030 mennessä 500 000 hehtaaria lisää.

Metsillä tärkeä rooli vesitaloudessa

Yksi tutkimuksen kenttäkohteista oli Kenian Taitavuoret. Helsingin yliopisto johtaa siellä Taitan tutkimusasemaa.

Professori Petri Pellikan Earth Change Observation Laboratory -ryhmä on seurannut puuston hiilivarasto kaukokartoitusmenetelmien avulla. Ryhmästä Janne Heiskanen osallistui Nature-lehden julkaiseman tuoreen tutkimuksen tekoon.

Hiilen talteenoton ja varastoinnin lisäksi Afrikan vuoristometsillä on merkittävä rooli vesitaloudessa.

Metsät kaappaavat ilmakehän kosteutta, vähentävät pintavirtausta ja mahdollistavat veden imeytymisen maahan synnyttäen pohjavettä. Tämä tarkoittaa enemmän lähteitä ja vettä ihmisille.

”Alkuperäismetsät ovat myös tärkeitä elinympäristöjä uhanalaisille eläin- ja kasvilajeille, joita on edelleen Taitan vuorenhuippujen pirstoutuneissa metsissä”, Pellikka kertoo yliopiston tiedotteessa.

”Taitavuorten hyvä uutinen on, että viime vuosina hiilivarantojen määrä metsien ulkopuolella on kasvanut peltometsätalouden kasvamisen ja -suojelun kautta.”

Alkuperäismetsät ovat kuitenkin kärsineet puiden menetyksestä ja tuhoista tuulen ja tulipalon vuoksi.

(Kuva Petri Pellikka) Norsut ja muut suuret kasvissyöjät hajottavat siemeniä ja ravinteita ja syövät pieniä puita. Näin ne luovat muille puille tilaa kasvaa suuremmiksi.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia