Akatemia tukee vihreän vedyn tutkimusta Jyväskylässä

Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat saaneet merkittävän rahoituksen Suomen Akatemian kvanttitietokoneiden käyttöönoton ja suurteholaskennan hyödyntämisen erityisrahoitushaussa (EuroHPC).

Yliopiston informaatioteknologian ja nanotiedekeskuksen tutkijoiden kolmivuotisen hankkeen päämääränä ovat entistä tehokkaammat vihreää vetyä tuottavat katalyytit.

Hankkeessa tutkittavat seuraavan sukupolven katalyyttimateriaalit perustuvat atomintarkkojen metallinanopartikkelien muokattaviin ominaisuuksiin.

Vettä hajottavien katalyyttimateriaalien kehitystä nopeutetaan laskennallisen mallinnuksen ja koneoppimisen avulla.

Tutkijoiden tavoitteena on kehittää katalyyttien suunnitteluun uusi konsepti, joka korvaa perinteisen yrityksen ja erehdyksen kautta tapahtuvan kokeellisen tutkimuksen ja sitoo laskennallisen tutkimuksen oleelliseksi osaksi kehitystyötä.

Seminaareja alan yrityksille

Jyväskyläläistutkimusta tekee monitieteinen konsortio, joka koostuu koneoppimisen, laskennallisen katalyysin ja katalyyttimateriaalien asiantuntijoista.

Konsortiota johtaa professori Tommi Kärkkäinen, ja sen jäseninä ovat professorit Karoliina Honkala ja Hannu Häkkinen.

Yliopisto järjestää hankkeen puitteissa myös kesäkoulukursseja sekä Suomen vetyklusterin kautta yrityksille suunnattuja seminaareja.

Hankkeen yhteistyöverkostoon kuuluu ruotsalaisia, yhdysvaltalaisia, brasilialaisia ja japanilaisia tutkimusryhmiä. Kotimaisia kumppaneita ovat CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy ja Teknologian tutkimuskeskus VTT.

Hankkeen kokonaisvolyymi on 1,16 miljoonaa euroa, josta Suomen Akatemia rahoittaa noin 813 000 euroa.

(Kuva Jyväskylän yliopisto) Professorit Tommi Kärkkäinen (vas.), Karoliina Honkala ja Hannu Häkkinen pyrkivät yhteisvoimin kohti tehokkaampia vihreää vetyä tuottavia katalyyttejä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia