Älykkäät pehmorobotit tarttuvat esineisiin paineilma-anturien avulla

Tampereen yliopiston tutkijat ovat valmistaneet uusia, paineilmalla toimivia venymäantureita, joiden ansiosta pehmorobotit voidaan toteuttaa ilman sähköisiä osia.

Antureilla varustetut poimimisrobotit havaitsevat kohteensa muodon ja pystyvät tarttumaan kohteeseen eli sulkeutumaan automaattisesti, kun ne tuntevat kappaleen kourassaan.

Kyky on tarpeen muun muassa valmistuslinjoilla, joilla voi olla monia erimuotoisia kappaleita.

Anturit rakensi luonnon inspiroimien materiaalien ja robotiikan tutkimusryhmä, johon kuuluvat Vilma Lampinen (vas.), Anastasia Koivikko, Veikko Sariola, Mika Pihlajamäki, Kyriacos Yiannacou ja Vipul Sharma. Kuva Heimo Ihalainen

Tulevaisuudessa paineilma-anturien avulla operoivia robotteja voidaan hyödyntää oloissa, jotka hajottaisivat elektroniikan, esimerkiksi avaruuden voimakkaassa säteilyssä tai vaikkapa magneettikuvauslaitteiden magneettikentässä.

Ryhmän tutkimus Integrated stretchable pneumatic strain gauges for electronics-free soft robots on julkaistu Communications Engineering -lehdessä.

Yksinkertaistavat robottien valmistusprosessia

Pehmorobotit ovat nimensä mukaisesti pehmeitä robotteja, jotka tehdään kumimaisista materiaaleista. Robottien liike tuotetaan usein paineilmalla, ja samaa ilmaa voidaan käyttää myös robottien ohjausventtiilien käyttövoimana.

Robottia voidaan näin liikutella ja ohjata ilmanpaineen avulla, mutta toistaiseksi pehmoroboteissa käytettävät anturit ovat vielä usein sähköisiä tai optisia.

Tamperelaistutkijat valmistivat anturinsa pehmeästä silikonista, johon he lisäsivät hyvin pieniä, vain satojen mikrometrien levyisiä kanavia. Samaa materiaalia käytetään myös pehmoroboteissa, minkä ansiosta anturit voidaan tehdä robottien kanssa samassa prosessissa.

”Tämä poistaa pehmorobotin valmistusprosessista vaiheen, jossa sähköiset tai optiset anturit integroitaisiin robottiin”, kertoo tutkijatohtori Anastasia Koivikko.

(Pääkuva Vilma Lampinen) Paineilma-antureilla varustettu robotti tarttuu hellällä otteella esimerkiksi sitruunaan ja siirtää sen toivottuun paikkaan.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia