Alzheimer-riskigeenien tutkijoille merkittävä kansainvälinen rahoitus

Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat saaneet liki 700 000 euron rahoituksen hankkeeseen, jossa tutkitaan Alzheimerin taudin riskiin liittyvien geenimuutosten vaikutusmekanismeja.

Rahoituksen myönsi kansainvälinen Fidelity-säätiö.

Professori Ville Leinosen, professori Mikko Hiltusen ja professori Tarja Malmin tutkimus on osa laajempaa yhteistyötä, johon osallistuvat myös Broad-instituutti ja Göteborgin yliopisto.

Vaikka uusia Alzheimerin taudin riskigeenejä on löydetty runsaasti, löydettyjen geneettisten muutosten vaikutusmekanismi on monissa tapauksissa vielä epäselvä.

Itäsuomalaistutkijoiden kohteena ovat progranuliini- ja TMEM106B-geeneistä löydetyt muutokset ja niiden vaikutus. Geenien koodaamat proteiinit osallistuvat hermosolujen ja mikrogliasolujen endolysosomaaliseen järjestelmään.

Järjestelmä on solunsisäinen proteiinin kuljetus- ja hajotusverkosto, jonka rooli Alzheimerin taudin synnyssä ja etenemisessä tunnetaan vielä huonosti.

Näytteitä hydrokefaliapotilailta

Tutkijat hyödyntävät aivo- ja likvorinäytteitä, jotka on saatu idiopaattista normaalipaineista hydrokefaliaa (iNPH) sairastavilta potilailta heidän hoitonsa yhteydessä.

Koska osalle iNPH-potilaista kehittyy myös Alzheimerin tauti, näytteet tarjoavat mahdollisuuden tutkia riskigeenimuutosten roolia myös Alzheimerissa.

Tutkijoiden ennakko-oletus on, että progranuliini- ja TMEM106B-geenien muutokset saavat aikaan muutoksia myös hermosolujen ja mikrogliasolujen toiminnoissa. Muutokset ovat havaittavissa iNPH-potilaiden aivobiopsianäytteissä, likvorissa, veressä sekä potilaiden kantasoluista johdetuissa 2d- ja 3d-solumalleissa.

Hankkeen toivotaan kerryttävän tautimekanismista tietoa, jota voidaan jatkossa hyödyntää, kun arvioidaan yksittäisten Alzheimer-potilaiden sairauden etenemistä ja suunnitellaan heille kohdennettuja hoitoja.

(Kuva Adobe Stock) Alzheimerin tauti on yleisin dementiaa aiheuttava sairaus. Suomessa Alzheimer-diagnoosin saa vuosittain noin 12 000 henkeä.

Aiheesta aiemmin:

Tutkijat haastavat Alzheimerin taudin


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 66 euroa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 44 euroa.
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 18 euroa.
  • Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia