Alzheimer-rokote etenee ensimmäisiin potilastutkimuksiin

Ruotsalainen lääkekehitysyritys Alzinova on saanut viranomaisluvan Alzheimer-rokotekandidaattinsa ensimmäisten kliinisten tutkimusten aloittamiseen Suomessa.

Yhtiön Alzheimerin taudin ehkäisyyn ja hoitoon kehittämä rokote kantaa nimeä ALZ-101.

Vaiheen 1b kliinisessä tutkimuksessa valmistetta annetaan tautia sairastaville potilaille ja arvioidaan näin rokotteen siedettävyyttä ja turvallisuutta.

Samalla tutkimus selvittää rokote-ehdokkaan kykyä saada potilaissa aikaan toivottu immuunivaste, kun sitä annostellaan toistuvasti.

Myös valmisteen vaikutusta Alzheimerin taudin biomerkkiaineisiin tutkitaan.

Kumppanina turkulaisyritys

Alzinova toteuttaa tutkimuksen Suomessa yhteistyössä suomalaisen kumppaninsa CRST Oy:n (Clinical Research Services Turku) kanssa.

Turkulaisyrityksellä on ennestään pitkä kokemus Alzheimerin taudin lääketutkimuksista.

Biomerkkiaineiden tutkimukseen osallistuu Göteborgissa sijaitseva Sahlgrenska-yliopistosairaala.

Rokotetta aletaan pian kokeilla ensimmäiseen tutkimuspotilaaseen.

Iskee haitallisimpaan muotoon

Alzheimerin taudissa ihmisen aivoihin kertyy niin kutsuttua amyloidiplakkia. Tämä rapauttaa sairastuneen muistia ja vähitellen muitakin henkisiä kykyjä.

Alzinovan rokote kohdistuu beeta-amyloidin liukoisiin oligomeerimuotoihin, jotka ovat hermosoluille erityisen haitallisia.

”Tavoitteemme on kehittää pitkävaikutteinen, tehokas hoito, joka auttaa potilaita elämään aktiivisina ja itsenäisinä, ilman Alzheimerin taudin aiheuttamia rajoituksia. Se on nyt askelta lähempänä”, sanoo Alzinovan toimitusjohtaja Kristina Torfgård tiedotteessa.

(Kuva Scanstockphoto) Alzheimerin tauti on maailman yleisimpiä neurologisia sairauksia. Sitä sairastaa arviolta 40 miljoonaa ihmistä.

 


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia