Biokaasun tuotanto kasvaa kohisten

Biometaanin ja biokaasun tuotantokapasiteetti Suomessa on selvässä kasvussa.

Vuonna 2020 biokaasua tuotettiin meillä yhteensä 877 gigawattituntia. Biometaanin osuus määrästä oli 12 prosenttia.

Vuoden 2021 aikana kapasiteettia tulee lisää reilut 115 gigawattituntia. Lisäkapasiteettia on syntynyt etenkin isoihin yhteiskäsittelylaitoksiin. Tällaisissa laitoksissa käsitellään sekä biojätettä että lietettä.

Jos nykyiset investointisuunnitelmat toteutuvat, tuotantomäärät nousevat lähivuosina edelleen.

Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n laskelmien mukaan kotimaisen biokaasun tuotannon yhteismäärä on vuonna 2025 jo noin 1 442 gigawattituntia, josta 37 prosenttia olisi biometaania.

Kasvun takana ovat nykyisten laitosten laajennukset sekä noin 25 uutta biokaasulaitosta, joita kaavaillaan rakennettaviksi eri puolille maata.

Myös kysyntä kasvaa jatkuvasti

Suomen biokaasun tuotantotavoite vuodelle 2030 on neljä terawattituntia. Määrästä liki puolet tuotettaisiin maatalouspohjaisista jätteistä ja tähteistä.

Jatkossa biometaania voidaan tuoda entistä helpommin myös muualta Euroopasta, sillä Baltian kaasuputki yhdistyy Keski-Euroopan kaasuputkeen.

Biometaanin lisäkapasiteetille on kysyntää, sillä sen käyttö on kasvussa sekä liikenteessä että teollisuudessa.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että biokaasun ja biometaanin kotimainen kysyntä vuonna 2030 on 4–11 terawattituntia.

Huomattava osuus kysynnästä suuntautuisi biometaaniin, josta raskaat ajoneuvot voisivat kuluttaa 2,5–4, henkilöautot 0,5–1, bussit 0,5, teollisuus 0,5–4 ja laivat 0,85–4 terawattituntia.

Lämmön- ja sähköntuotannossa biokaasua arvioidaan kulutettavan 0,4–2 terawattitunnin edestä.

Suomen Biokierto ja Biokaasu ry (SBB) on alan yritysten ja yhteisöjen vuonna 2019 perustama valtakunnallinen yhdistys. Yritysten valmistamia tuotteita ovat biokaasu liikennekäyttöön ja energiantuotantoon, orgaaniset lannoitevalmisteet, kasvualustat ja kierrätyskemikaalit.

(Kuva Adobe Stock) Noin puolet suomalaisesta biokaasusta syntyisi vuonna 2030 maatalouspohjaisista jätteistä ja tähteistä.


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia