Biopohjainen älyelementti lämmittää messutaloa

Lohjan asuntomessuille rakennetun Pyörre-omakotitalon oveen on asennettu Tampereen yliopistossa kehitetty älykäs, biopohjainen lämmityselementti.

Innovaatio on tehty selluloosapohjaisesta komposiittimateriaalista.

BioÄly-hankkeessa syntynyt lämpöelementti on väitöskirjatutkija Sanna Siljanderin käsialaa. Siljander viimeistelee parhaillaan väitöstutkimustaan nanoselluloosasta ja nanoputkista koostuvista komposiiteista.

”Mikrofibrilloidusta selluloosasta, hiilinanoputkista, vedestä ja saippuasta tehdyllä liuoksella ja siitä valmistetulla nanokomposiitilla on yhä maailman paras biopohjaisen materiaalin sähkönjohtavuus”, Siljander sanoo Tampereen yliopiston sivuilla.

”Käsittelemällä elementtien pohjana käytetyt selluloosa-arkit tällä dispersiolla saadaan valmistettua muokattava rakenne, niin lämpiävyyden kuin designin näkökulmasta.”

Mukavuuslämpöä tuottava elementti täysin kierrätettävä

Lämpöelementti eristää ääntä ja on myös paloturvallinen. Äänieristeenä toimivat elementin selluloosamateriaalit ja palonestoaineena hiilinanoputket, joten lisäkemikaaleja ei tarvita. Elementin muoto on räätälöitävissä.

Elementti on myös täysin kierrätettävä.

”Se voidaan kierrättää uudeksi lämmityselementiksi tai hyödyntää se polttamalla energiaksi. Suljetussa kierrossa se voidaan myös jauhaa uuden lämmityselementin raaka-aineeksi, mutta hiilinanoputkien takia se ei sovellu kartonkikeräykseen”, Siljander kertoo.

Lämmityselementti tuottaa niin sanottua mukavuuslämpöä, eli se ei korvaa kodin muita lämmönlähteitä.

BioÄly-projektissa tutkijat ja yritykset testaavat ja pilotoivat yhdessä konsepteja, jotka hyödyntävät bio- ja kiertotalouden materiaaleja ja menetelmiä. Lämpöelementti-innovaation kehittämiseen on osallistunut myös VTT:n ja Aalto-yliopiston tutkijoita.

(Kuva Sanna Siljander) Messutalon oven lämmityselementti on valmistettu Tampereen yliopistossa, muut osat Lundellin tehtaissa Urjalassa ja Lohjalla.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia