Carlsbergin biopohjainen kuitupullo jaossa kesän festivaaleilla

Biopohjaisen, täysin kierrätettävän kuitupullon kehitys etenee.

Panimoyhtiö Carlsberg esittelee uutuuden tämänhetkisen version yleisölle jakelemalla 8 000 pulloa kuluttajille kesän tapahtumissa eri puolilla Eurooppaa.

”Paperipullon” saattaa saada käsiinsä myös jollakin suomalaisfestivaalilla. Suomen lisäksi pullo on saatavilla erilaisissa tilaisuuksissa Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Isossa-Britanniassa, Ranskassa, Saksassa ja Puolassa.

Pullot täytetään luomuohrasta pannulla oluella.

Pilotin tarkoitus on testata kuitupullon tuotantoa, laatuominaisuuksia ja kierrätystä aiempaa suuremmassa mittakaavassa.

Tähtäimessä korkkia myöten biopohjainen kokonaisuus

Biopohjaista kuitupulloa kehitetään hankkeessa, jota vetää tanskalainen Paper Bottle Company Paboco. Carlsbergin lisäksi projektissa on mukana useita kumppaneita.

Pullon tärkein osa on sen kasvipohjainen pef-barrier eli polymeeriestokerros, joka on kehitetty uusiutuvan kemian asiantuntijayrityksen Avantiumin johdolla.

Polyeteenifuranoaatti pef toimii suojana oluen ja pullon ulkokuoren välillä. Carlsbergin mukaan pef suojaa oluen makua ja hiilihappoisuutta jopa paremmin kuin perinteinen fossiilinen pet-muovi.

Kokonaan luonnonraaka-aineista tehty pef sopii nykyisiin muovin ja paperin kierrätysjärjestelmiin. Jos materiaali kuitenkin päätyy kierrätysjärjestelmien ulkopuolelle, se hajoaa luontoon haittaa aiheuttamatta.

Pullon ulkokuori koostuu kestävästä puukuidusta. Kuoren lisäetu on eristysominaisuus, joka pitää pullon sisällön pitkään kylmänä.

(Kuva Carlsberg) Korkki on kuitupullon ainoa osa, joka ei vielä ole biopohjainen. Hankkeen toimijat uskovat löytävänsä sille kuitupohjaisen vaihtoehdon vuonna 2023.

Aiheesta aiemmin:

Juomat voidaan pian pakata paperipulloon

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia