ChemBio palasi tauolta – jälleennäkemisen iloa ja hyviä kohtaamisia

Messukeskuksen ilmassa oli jännitystä ja iloa, kun koronapandemian pariin kertaan lykkäämä ChemBio Finland vihdoin saatiin järjestettyä, tällä kertaa yhdessä PulPaper-tapahtuman ja Helsinki Chemicals Forumin kanssa.

Lauri Lehtinen ja Leena Joutsen

Kemian ja bioalan suurin pohjoismainen tapahtuma ChemBio Finland 2022 ja kemikaaliturvallisuuden Helsinki Chemicals Forum järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa tavallista ajankohtaansa myöhemmin, 8.–9. kesäkuuta. Kolmipäiväinen metsäteollisuuden PulPaper avattiin jo päivää aiemmin.

Tapahtumakokonaisuudessa vieraili kaikkiaan yli 6 000 henkeä. Näytteilleasettajia oli reilut 300.

PulPaper näytti vetäneen halliinsa osan sellaisista näytteilleasettajista, joiden laitteet ja palvelut sopivat molempien messutapahtumien kohderyhmille. Vastaavasti monet vierailijoista kävivät läpi molemmat hallit.

Toimitusjohtaja Pasi Ponsi Ditap Oy:stä kertoo, että yritys olisi tullut luontevammin ChemBioon, mutta pidempi kontakti yleisöön ratkaisi valinnan tällä kertaa PulPaperin eduksi.

Reaktiotekniikan kokonaisratkaisuihin erikoistunut Ditap tarjoaa laitekokonaisuuksia avaimet käteen -periaatteella.

Näyttelyä kansoitti kiinnostunut asiantuntijayleisö

ChemBio Finland -tapahtumassa vierailee yleensä paljon myös alan opiskelijoita, jotka tällä kertaa olivat pääosin jo kesätöissään eivätkä näin päässeet paikalle.

Pitkän poikkeusajan jälkeen opiskelijat olisivat saaneet messuilla hyvän kosketuksen tulevaan ammattiinsa. Näytteillä olevien uutuuslaitteiden, tuotteiden ja palveluiden lisäksi tapahtumassa tulevat tutuiksi myös alan ihmiset ja työpaikat.

Toisaalta yleisön koostumus oli näytteilleasettajien näkökulmasta erinomainen.

”Kävijät ovat olleet erittäin asiantuntevia, ja osastolla vierailevat esittävät hyvin osaavia ja oleellisia kysymyksiä”, kertoo laboratoriolaitetoimittaja Hosmedin tuotepäällikkö Timo Saarela.

”Porukkaa on ehkä aiempaa vähemmän, mutta meidän osastollemme väkeä on riittänyt sopivasti. Jonoja ei ole muodostunut, vaan kävijämäärä on pysynyt tasaisena.”

Kasvokkain tapaaminen on myös ammattilaisille pitkän etäpalaveriputken jälkeen virkistävää. Virtuaalikohtaamiset keskittyvät usein suuriin linjoihin ja kokonaisuuksiin. Henkilökohtaisesti tavattaessa ja rupatellessa mieleen tulee myös pikkuasioita ja yksityiskohtia, jotka voidaan selvittää saman tien.

Tuotepäällikkö Arto Hurmalainen esitteli Hosmedin osastolla reaaliaikaisen NIR-spektroskopian käyttöä prosessien laadunvalvonnassa. Kuva Lauri Lehtinen

 

Proteiinianalytiikkaa ja professionaalista välinepesua

Analytiikkalaiteyritys LECO esitteli osastollaan pyrolyysipohjaista typen määritystä, josta voidaan edelleen johtaa proteiinin pitoisuus näytteessä.

Analyysi on vuosikymmeniä toteutettu uuton pohjalta, mutta nopeus ja vähäisempi työmäärä ovat kallistaneet vaakaa pyrolyysin eduksi.

”Ilahduttavan moni on ollut kiinnostunut menetelmästämme. Sinänsä se ei ole uusi, mutta nykytekniikka on auttanut parantamaan ja täsmentämään periaatetta”, kertoo myynti-insinööri Mikko Ranta.

Myös Rannan mukaan messuyleisö koostuu selvästi asiantuntijoista.

”Osastollamme vierailleet ovat olleet hyvin perillä proteiinin määrittämisen detaljeista”, Ranta sanoo.

Hyvin tyytyväinen tapahtuman antiin oli myös Miele Professionalsin myyntipäällikkö Janne Suortti.

Miele tunnetaan parhaiten edistyksellisistä kodinkoneistaan. Samaa laatua on viety myös ammatilliseen välinepesuun.

”Meillä on ollut kovaa kasvua viime vuosikymmenen aikana. Näiltä messuilta haemme lisää tunnettuutta laboratorioammattilaisten keskuudessa”, Suortti kertoo ja lisää saaneensa ”loistavaa palautetta”.

Miele Professionalsin laitevalikoima sisältää terveydenhuollon, hammashuollon ja laboratorioiden pesu- ja desinfiointikoneet, autoklaavit, huuhtelu- ja desinfiointikoneet sekä muita välinehuoltojen ratkaisuja.

Labo Linen osastolla oli tuttuun tapaan laaja valikoima lämpö- ja kylmälaitteita sekä muita laboratoriolaitteita, joiden ympärillä riitti kiinnostuneita. Kuva Lauri Lehtinen

Starttiyritykset hakevat kontakteja teollisuuteen

Aalto-yliopiston spinoff-yritys Nordic Bioproducts Group kehittää ja kaupallistaa älykästä bioteknologiaa, jolla selluloosasta syntyy uusia korkean jalostusarvon biotuotteita. Sellaisia ovat muun muassa elintarvike-, lääke- ja kosmetiikka-alan materiaalit, joilla korvataan öljypohjaisia muoveja.

Yrityksen biopohjaisten barriermateriaalien pohjana on mikrokiteinen selluloosa (MCC), joka on jalostettu suomalaisista metsäkuiduista tai selluloosaa sisältävistä teollisuuden ja maatalouden sivu- ja jätevirroista.

Messujen isoin anti yritykselle ovat näyttelyosaston henkilökunnan mukaan olleet kiinnostavat, monen tason kontaktit teollisuuteen.

Kumppaneita hakee myös Origin by Ocean, joka kehittää maailman meriä pilaavista sinilevistä korkean jalostusarvon biotuotteita. Yhtiön tavoitteena on aloittaa täyden mitan tuotanto vuonna 2025. Innovatiivisen yrityksen suunnitelmista kerrotaan enemmän Kemia-lehden artikkelissa.

Vaativaan puheentunnistukseen keskittynyt A.i.mater -yhtiö tarjosi näyttelyssä tekniikoita, joiden ansiosta esimerkiksi analyysia tekevä voi pitää molemmat kätensä työssä ja samaan aikaan kirjata havaintonsa ja mittaustuloksensa kertomalla ne ääneen.

Ammattimessujen ilahduttava väriläiskä on tieteeseen ja tieteenhistoriaan keskittyvä kustannusyhtiö Terra Cognita.

”Ammattitapahtumien sivistynyt yleisö on meidän erikoisjulkaisuillemme otollinen kohde”, sanoo kustantaja Kimmo Pietiläinen.

Kemian Seurojen ja Kemia-lehden tarjontaa esittelivät kuvaushetkellä Suomalaisten Kemistien Seuran aiempi toiminnanjohtaja Heleena Karrus, Kemia-lehden messuavustaja Eetu Laitinen, päätoimittaja Leena Joutsen ja toimistopäällikkö Sanna Alajoki. Kuva Pirjo Huhtakangas

 

Seuraavan kerran huhtikuussa 2024

Kemian Seurojen ja Kemia-lehden yhteinen osasto esiintymislava Plazan lähellä veti tasaisesti kävijöitä tutustumaan seurojen toimintaan, tapaamaan tuttuja, osallistumaan arvontoihin ja poimimaan luettavaa mukaansa.

Valittavaa riitti, sillä tarjolla olivat Kemia-lehteä kustantavan Kempulssi Oy:n muutkin lehdet – Uusiouutiset, Tunne & Mieli ja Työ Terveys Turvallisuus – sekä seurojen yhteistyökumppanin, Elintarviketieteiden Seuran, julkaisema Kehittyvä Elintarvike.

Kemia-lehden arvonnassa lahjakortin Ruissalon kylpylään voitti Paula Kiuru. Kirjapalkinnon saivat Niina Hämäläinen, Marja Kärkkäinen, Anu-Eveliina Mattila ja Jemina Männys. Toimitus onnittelee voittajia!

Seuraava ChemBio Finland järjestetään yhtä aikaa Helsinki Chemicals Forumin kanssa 10.–11. huhtikuuta 2024. Seuraavien PulPaper-messujen ajankohta ilmoitetaan syksyllä.

(Pääkuva Messukeskus) Pitkän poikkeusajan päätyttyä maskit oli jätetty pois, ja kävijät iloitsivat kohtaamisista kasvokkain.

Lue myös:

Helsinki Chemicals Forum: Tehotonta kemikaalisääntelyä pyritään nopeuttamaan


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia