Diabeteksen kimppuun violetilla perunalla – päihittää mustikan

Violetin perunan sisältämät väriyhdisteet ehkäisevät kakkostyypin diabetesta paremmin kuin mustikan vastaavat yhdisteet.

Tämä käy ilmi tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Elintarvikekemisti Kang Chen selvitti tutkimuksessaan, kuinka violetin perunan ja mustikan sinipunaiset antosyaanit vaikuttavat kakkostyypin diabetekseen perinnöllisesti lihavilla rotilla.

Mustikalla on tiedetty olevan diabetesta estäviä ominaisuuksia. Marjojen antosyaanit ovat kuitenkin asyloimattomia.

Sen sijaan perunan antosyaanit ovat asyloituja ja siksi rakenteeltaan stabiilimpia, mikä on herättänyt tutkijoiden kiinnostuksen.

Kang syötti jyrsijöille kahta eri antosyaaniuutetta kahdeksan viikon ajan ja seurasi niiden vaikutusta veriplasman, maksan ja suoliston ontelon aineenvaihduntatuotteisiin, maksan transkriptomiin ja suolistomikrobistoon.

Selvisi, että sekä mustikka- että perunauutteella vaikutukset ovat hyviä, mutta peruna toimi tehokkaammin ja laaja-alaisemmin.

Vähentää insuliiniresistenssiä ja tulehdusta

Perunan antosyaaneilla oli yleisesti enemmän säätelevää vaikutusta aineenvaihduntatuotteiden profiiliin, transkriptomiin ja suolistomikrobistoon tyypin 2 diabeteksessa.

Molemmat uutteet vähensivät haaroittuneiden aminohappojen määrää. Sen sijaan vain perunauute nosti glutamiinin ja glutamaatin suhdetta. Kumpikin tekijä liittyy insuliiniresistenssiin.

Glukoosinottoon liittyvä Mgat4a-geenin ekspressio ja glukoosin stimuloima insuliinineritys lisääntyivät molempien antosyaaniuutteiden myötä.

Asyloitu antosyaaniuute saattaa Kangin mukaan alentaa tulehdusta transkriptiofaktori aktivaattoriproteiini 1:n kautta.

Uutteilla oli vaikutusta myös suoliston mikrobeihin. Ne lisäsivät Peptostreptococcaceae sp.:n ja Marvinbryantia formatexigenesin määrää, mutta perunauute vähensi Parabacteroides disdasonisin, Ruminococcus torques’n, ja Lanchnospiraceae sp.:n määrää.

Peruna on myös edullisempi antosyaanien lähde

”Värillisten perunoiden tuotantoa olisi hyvä lisätä globaalisti, koska ne ovat marjoja edullisempi antosyaanien lähde. Värillisten perunoiden syömisestä voisi olla erityistä hyötyä etenkin tyypin 2 diabetesta sairastaville”, Kang sanoo yliopiston tiedotteessa.

Kang Chengin väitöskirja Multi-omics study on the effects of anthocyanin extracts from bilberries and purple potatoes on type 2 diabetes in Zucker diabetic fatty rats tarkastetaan Turun yliopistossa 14. maaliskuuta 2022.

(Kuva Adobe Stock) Violetti peruna pitää diabeteksen loitolla.


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 66 euroa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 44 euroa.
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 18 euroa.
  • Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia