EK:n sivuille yrityksille tarkoitettu tietopaketti Venäjä-pakotteista

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on avannut kotisivuilleen Venäjä-pakotteisiin liittyvän osion suomalaisyritysten hyödynnettäväksi.

Osioon päivitetään jatkuvasti tuoretta informaatiota Venäjälle asetetuista pakotteista ja asiaan liittyvistä tietolähteistä.

Itä-Ukrainan separatistialueiden tunnustamisen johdosta asetetut ensimmäisen vaiheen pakotteet astuivat voimaan torstaina 24. helmikuuta.

Tuolloin rajoitettiin Venäjän mahdollisuutta päästä pääomamarkkinoille etenkin kieltämällä Venäjän valtion, hallituksen ja keskuspankin rahoittaminen.

Donetskin ja Luhanskin alueille asetettiin vienti-, investointi- ja tuontikielto. Samanlaiset talouspakotteet ovat olleet vuodesta 2014 voimassa Krimin ja Sevastopolin alueilla.

Sivustolta on saatavilla pakotteista tarkempia yhteenvetoja.

Tulossa seuraavaksi

EK:n mukaan Venäjän pörssin rts-indeksi putosi jo 24. helmikuuta 38 prosenttia ja ruplan vaihtokurssi euroon nähden noin 10 prosenttia.

Pakotelistalle on seuraavaksi tulossa muun muassa teknologian vientirajoituksia. Toimien arvioidaan pitkällä tähtäimellä leikkaavan Venäjän talouskasvua ja teknologista kehitystä, mikä johtuu muun muassa puolijohteiden tuontikiellosta.

Merkittävimmät välittömät vaikutukset suomalaisyrityksiin tulevat ruplan voimakkaan heikkenemisen kautta. Tulevat vientirajoitukset koskevat joitakin suomalaistuotteita, EK sanoo.

Pankkisektorin laajat pakotteet voivat heijastua asiakasrahoitukseen ja maksuliikenteeseen.

Venäjän vastatoimia, jotka liittyvät muun muassa energiaan ja raaka-aineisiin, odotetaan lähipäivinä.

Ulkoministeriö, kauppa- ja teollisuusministeriö ja EK järjestävät yrityksille aiheesta tietoiskun maanantaina 28. helmikuuta. Webinaariin voi ilmoittautua täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia