EU suitsii tekonurmien ja leikkikenttien haittakemikaaleja

Tekonurmikentillä, leikkikentillä ja urheilualustoissa käytettävän irtonaisen kumirouheen polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä eli pah-yhdisteitä koskeva rajoitus kiristyy 10. elokuuta 2022.

Asiasta muistuttaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

Rajoitus kattaa luonnonkumista ja synteettisistä polymeereistä tehdyt materiaalit, jotka voivat olla alkuperältään kierrätettyä tai uutta materiaalia.

Rouheet ja katteet saavat jatkossa sisältää Reach-asetuksessa lueteltuja pah-yhdisteitä korkeintaan 20 milligrammaa kilogrammassa eli enintään 0,002 painoprosenttia.

Asetuksessa listatut pah-yhdisteet ovat bentso[a]pyreeni BaP, bentso[e]pyreeni BeP, bentso[a]antraseeni BaA, kryseeni CHR, bentso[b]fluoranteeni BbFA, bentso[j]fluoranteeni BjFA, bentso[k]fluoranteeni BkFA ja dibentso[a,h]antraseeni DBAhA.

Rajoitus vähentää altistumista syöpää aiheuttaville aineille

Kahdeksan pah-yhdistettä, joita rajoitus koskee, on luokiteltu syöpää aiheuttaviksi aineiksi. Niiden nykyiset sallitut pitoisuudet aineissa ja seoksissa ovat 100–1 000 milligrammaa kilogrammassa.

Tiukentuvan rajoituksen tarkoituksena on suojella sekä työntekijöitä, jotka asentavat rouheita ja katteita, että tekonurmikentillä ja leikkikentillä liikkuvia lapsia, nuoria ja aikuisia.

Kumirouheita hyödynnetään tekonurmikentillä täytemateriaalina. Kumirouheita ja -katteita käytetään sellaisenaan myös leikkikentillä ja urheilukäyttöön tarkoitetuilla alueilla, kuten areenoilla, golfkentillä, raviratojen ratsastuspohjilla, luontopoluilla ja ampumaradoilla.

(Kuva Adobe Stock) Muun muassa tekonurmikenttien täytemateriaaleissa sallitaan jatkossa vain minimaalisia pah-pitoisuuksia. Nykyisiä, jo asennettuja rouheita tai katteita ei kuitenkaan tarvitse poistaa käytöstä.

Lue myös:

EU taklaa mikromuovia – kumirouheelle punainen kortti?

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia