Euroopan metsäjohtajat vaikuttuivat Suomen puukeksinnöistä

Suomalaiset puupohjaiset innovaatiot ja konkreettiset esineet tekivät vaikutuksen eurooppalaisiin metsäjohtajiin, jotka kokoontuivat Finlandia-talossa syyskuun alussa.

EU:n jäsenmaiden ja Euroopan komission 40 korkeinta metsävirkamiestä saapuivat Helsinkiin puimaan Suomen puheenjohtajuuskauden ohjelmaa.

Uusi puu -yhteisö käytti tilaisuuden hyväkseen ja järjesti kokoustauolle puuaiheisen näyttelyn. Esillä oli toistakymmentä suomalaista puukuituinnovaatiota pakkauksista maanparanteisiin.

Näytteillä oli tuotteita muun muassa Sulapacilta, joka on kehittänyt täysin biohajoavan puupohjaisen materiaalin korvaamaan muovia. Myös Papticin paperiset ”muovikassit” herättivät huomiota.

Franck Wolter Luxemburgista (vas.), Claire Morlot Ranskasta ja Aljoscha Requardt Saksasta yllättyivät puuraaka-aineen monikäyttöisyydestä.

Metsä- ja sahateollisuusosaston päällikkö Paola Deda YK:n Euroopan talouskomissiosta Unecesta ilahtui näyttelyn annista.

”Tämä näyttely kertoo metsä- ja kiertotaloudesta käytännössä”, Deda huomautti.

”On erittäin tärkeää näyttää, että puun hyödyntäminen monissa erilaisissa tuotteissa on mahdollista ja kannustaa muitakin toimijoita vastaaviin innovaatioihin.”

”Suomi on biokiertotalouden edelläkävijä”

Saksan maatalousministeriön metsäpoliittinen neuvonantaja, tohtori Aljoscha Requardt tunnusti, että Suomi on paljon Saksaa edellä puupohjaisten tuotteiden kehittämisessä.

”Teillä Suomessa kehitetään valtavasti uusia, puupohjaisia tuotteita, kuten pakkauksia, ja kannustetaan muutenkin edistämään biotaloutta”, Requardt kiitteli.

”Meillä Saksassa on vielä melko vähän puupohjaisia kuluttajatuotteita, mutta poliittisesti pyrimme ohjaamaan kehitystä siihen suuntaan.”

Eurooppalaisten metsänomistajien etujärjestön CEPF:n ranskalainen pääsihteeri Fanny-Pomme Langue oli samoilla linjoilla.

Fanny-Pomme Langue iloitsee jokaisesta uudesta puupohjaisesta tuotteesta. ”Tärkeintä on korvata fossiilisia raaka-aineita uusiutuvilla materiaaleilla”, hän tiivisti.

”Suomi ja muutkin Pohjoismaat ovat huomattavasti sitoutuneempia biotalouden edistämiseen kuin esimerkiksi Ranska, mutta kehitystä on tapahtunut myös, ja biomateriaalien tutkimus on lisääntynyt”, Langue kertoi.

Kokouksen jälkeen osanottajat kävivät tutustumassa puukuitujen jalostamiseen ja tuotekehitykseen VTT:n pilotointikeskuksessa Bioruukissa.

Kansainväliset kokousvieraat pääsivät myös käytännön metsänhoitotoimiin eli istuttamaan uutta kuusimetsää mäntsäläläiselle hakkuuaukolle.

Lisäksi vierailun ohjelmassa oli harvesterin hakkuunäytös ja kuusentaimien istutusta metsätyömaalla.

(Pääkuva) Paola Deda ihastui etenkin Sulapacin puukuituisiin kosmetiikkapakkauksiin. ”Voilà, te suomalaiset osaatte yhdistää kauneuden toiminnallisuuteen”, Deda kiitteli.

Kuvat: Uusi puu

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia