Finntesting-yhdistys palkitsi ansiokkaita opinnäytteitä

Finntesting-yhdistys on myöntänyt kaksi palkintoa vuonna 2020 tehdyistä ansiokkaista opinnäytetöistä.

Yliopistojen sarjassa palkinnon sai Jutta Koskinen, joka teki analyyttisen kemian gradunsa Jyväskylän yliopiston kemian laitoksessa. Tutkielman otsikko on 3D-metallisiepparit ympäristöä kuormittavien metallien talteenotossa.

Koskinen toteutti gradunsa yhteistyössä Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunnan ja Puolustuskiinteistöjen kanssa. Projektissa kehitetyt metallisiepparit on tarkoitettu ampumaratojen hulevesien ja raskaiden raketinheittimien pesuvesien metallijäämien poistamiseen.

Kustomoitujen sieppareiden valmistuksessa hyödynnettiin selektiivistä lasersintrausta, Koskinen kertoo Jyväskylän yliopiston sivuilla.

”Sen avulla metallien talteenottoon kykenevä materiaali sisällytettiin helppokäyttöisten kiinteiden suodattimien muotoon.”

Gradun ohjaajana toiminut professori Ari Väisänen uskoo vahvasti 3d-teknologian suureen potentiaaliin myös käytännössä.

”Teknologiaa kaupallistaa Jyväskylän yliopistosta lähtöisin oleva startup-yritys Weeefiner Oy, ja on mielenkiintoista nähdä, miten metallisieppareita kehitetään tulevaisuudessa eteenpäin”, pohtii Koskinen, joka tätä nykyä toimii yliopiston väitöskirjatutkijana.

Laboratorioanalyytikko paneutui koronadiagnostiikkaan

Ammattikorkeakoulujen sarjassa Finntesting palkitsi laboratorioanalyytikko Mikko Määtän. Määttä teki COVID-19-taudin molekyylibiologinen diagnostiikka -nimisen opinnäytetyönsä Ammattikorkeakoulu Metropoliassa.

Määtän työn ohjaajina toimivat lehtori Tiina Soininen Metropoliasta ja erikoistutkija Soile Blomqvist Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta THL:sta.

Finntesting-yhdistyksen tavoitteena on edistää luotettavaa ja tehokasta testaustoimintaa laboratorioissa. Yhdistys jakaa vuosittain kannustuspalkintoja testaus- ja laboratorioalan ansiokkaille opinnäytetöille.

(Kuva Finntesting) Jutta Koskinen ja Mikko Määttä vastaanottivat palkintonsa Finntesting-yhdistyksen syysseminaarissa.

Lue myös:

Suomalaisyritys sieppaa jätevesien metallit talteen uusin keinoin


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia