Hengityksen yhdisteet paljastavat suutulehduksen aiheuttajan

Suun infektioita aiheuttavia bakteereita voidaan tunnistaa uloshengityksestä haihtuvien biomerkkiaineiden avulla.

Tämä käy ilmi Helsingin yliopiston kemian osastossa tehdystä tutkimuksesta, jonka tulokset on julkaistu Nature Scientific Reports -lehdessä.

Tutkimuksessa mitattiin suun bakteerien tuottamia haihtuvia yhdisteitä kasvatusalustalla.

Yhdisteiden analysointi tehtiin kahden massaspektrometrisen menetelmän avulla, joista toinen soveltuu pitoisuuksien tarkkaan ja reaaliaikaiseen monitorointiin ja toinen yhdisteiden varmaan tunnistamiseen.

(Kuva Kajsa Roslund) Bakteeriviljelmien tuottamia haihtuvia yhdisteitä analysoitiin protoninsiirtoreaktio-massaspektrometrillä (PTR-MS) ja kaasukromatografia-massaspektrometrillä (GC-MS).

”Mittausten perusteella suun infektioita aiheuttavat bakteerit tuottavat laajan kirjon erilaisia haihtuvia yhdisteitä. Osa yhdisteistä on yhteisiä kaikille tutkituille bakteereille, mutta osaa tuottaa vain tietty bakteerilaji”, kertoo tohtorikoulutettava Kajsa Roslund.

Tulokset osoittivat, että bakteerit on mahdollista erottaa toisistaan niiden tuottamien yhdisteiden avulla.

Tavoitteena hengitystesti

Reaaliaikaiset mittaukset viittaavat tutkijoiden mukaan siihen, että bakteerit tuottavat eri yhdisteitä elinkaarensa eri vaiheissa.

Tietyt yhdisteet liittyvät bakteerisolujen aktiiviseen kasvuun ja lisääntymiseen, toiset solukuolemaan. Havainnosta voisi olla hyötyä esimerkiksi antibioottihoidon tehokkuutta arvioitaessa, jos bakteerien solukuolemaan liittyvien yhdisteiden määrä kasvaa potilaan uloshengityksessä.

”Seuraavaksi bakteereista tehdyt löydökset on tarkoitus yhdistää ihmisen uloshengityksestä tehtäviin mittauksiin. Lopullinen päämäärä on kehittää hengitystesti suun infektioiden tunnistamiseen ja seurantaan”, Roslund kertoo.

Haihtuvia yhdisteistä tunnistava testi voi täydentää perinteisiä mikrobiologisia testejä, sillä niiden analysoiminen on nopeaa. Lisäksi hengitystesti on potilaalle kätevä ja kivuton.

Suun tulehdukset yleisiä

Haihtuvat biomarkkerit ovat yhdisteitä, jotka esiintyvät kaasuna tai muuttavat helposti olomuotoaan nesteestä kaasumaiseksi.

Esimerkkejä haihtuvista merkkiaineista ovat muun muassa aamuhengityksen pahanhajuiset rikkiyhdisteet sekä etanoli, jota on perinteisesti mitattu hengityksestä alkometrillä.

Helsinkiläistutkijat etsivät uusia biomerkkiaineita bakteereille, jotka aiheuttavat parodontiittia eli ikenien vetäytymistä ja muita suun vakavia infektioita, kuten paiseita.

Suun bakteerien aiheuttamat tulehdukset ovat hyvin yleisiä. Ientulehduksesta kärsii 74 prosenttia suomalaisista aikuisista, ja 21 prosentilla se on edennyt parodontiitiksi. Suun pahoista infektioista voi seurata myös verenmyrkytys.

Haihtuviin yhdisteisiin perustuvia menetelmiä voidaan tutkijoiden mukaan kehittää myös muiden infektionaiheuttajien, kuten virusten ja sienten, tunnistamiseen.


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia