Hiilipäästöjä seurataan pian avaruudesta uudella suomalaismenetelmällä

Ilmatieteen laitos on kehittänyt uuden menetelmän kaupunkien ja voimaloiden hiilidioksidin ja typen oksidien päästöjen laskemiseen. Työhön osallistui myös sveitsiläinen Empa-instituutti.

Menetelmällä voidaan analysoida dataa, jota jatkossa tuottavat eurooppalaiset CO2M-satelliitit. Satelliitit keskittyvät nimenomaan ihmisen aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen seurantaan.

Uusi menetelmä perustuu lähteisyyden eli divergenssin laskemiseen. Siinä hyödynnetään dataa pitkältä ajanjaksolta, esimerkiksi yhdeltä vuodelta.

Frontiers in Remote Sensing -lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan menetelmä tarjoaa hyvän vaihtoehdon päästölaskentaan verrattuna esimerkiksi käänteiseen mallintamiseen ja menetelmiin, jotka laskevat päästöt yksittäisistä satelliittikuvista.

Tutkimuksessa menetelmää sovellettiin mallisimulaatioista saatuihin CO2M-satelliitin havaintoihin. Koska hiilidioksidihavaintojen tausta ja kohina ovat suuria, tutkimuksessa käytettiin myös erilaisia kohinansuodatusmenetelmiä.

Julkaisussaan tutkijat kuvaavat myös hiilidioksidipäästöjen laskemista typen oksidien päästöistä hyödyntämällä suoraan satelliittihavainnoista laskettua NOₓ:CO₂-suhdetta.

Ensimmäinen satelliitti radalleen vuonna 2025

CO2M-satelliittimissiota valmistelee Euroopan komission maanseurantaohjelma Copernicus.

Suunnitellussa missiossa hiilidioksidi- ja typpioksidipäästöjä monitoroi 250 kilometrin laajuisella kaistalla vähintään kaksi satelliittia, joiden erotuskyky on neljä neliökilometriä.

Ensimmäinen satelliitti on tarkoitus laukaista avaruuteen vuonna 2025.

Tuoretta tutkimusta rahoittivat EU:n H2020-ohjelman CoCO2-projekti, Euroopan avaruusjärjestön Esan Daces-projekti, Suomen Akatemian CitySpot, Ilmakehän ja ilmaston osaamiskeskus ACCC sekä Inversiomallinnuksen ja kuvantamisen huippuyksikkö.

(Kuva OHB) Ensimmäinen CO2M-satelliitti aloittaa työnsä avaruudessa vuonna 2025. Satelliitin kehittämiseen osallistuu myös Ilmatieteen laitos.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia