Hus aloittaa uuden Paxlovid-lääkkeen käytön koronataudin hoidossa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus ryhtyy käyttämään koronapotilaiden hoidossa Paxlovid-lääkettä. Lääkkeen valmistaja on yhdysvaltalainen Pfizer.

Paxlovid on ensimmäinen Euroopassa myyntiluvan saanut suun kautta otettava lääke covid 19 -tautiin.

Lääke estää koronaviruksen lisääntymistä tartunnan saaneen elimistössä. Valmisteen vaikuttavat aineet ovat nirmatrelviiri ja ritonaviiri.

Paxlovid on tarkoitettu aikuisille, joilla on sairauden, puolustuskykyä heikentävän lääkehoidon tai iän takia riski saada koronataudin vakava muoto. Koska lääke otetaan suun kautta, sitä voidaan hyödyntää myös avohoidossa.

Husin erikoissairaanhoidon yksikössä ryhdytään ensi vaiheessa antamaan uutta lääkettä niille seurannassa oleville potilaille, jotka ovat sairautensa tai lääkehoitonsa takia immuunipuutteisia. Lisäksi Paxlovidia saavat tietyt syöpäpotilaat ja kroonista keuhkosairautta sairastavat.

Potilaan rokotustausta otetaan huomioon, kun lääkkeen aloitusta harkitaan. Aloituksen edellytys on myös se, että koronatartunta on todettu laboratoriotestillä.

Paxlovid-lääkitys on aloitettava mahdollisimman pian oireiden alettua. Lääkettä otetaan viiden vuorokauden ajan, ja se on potilaalle maksuton.

(Kuva Adobe Stock) Uudet suun kautta otettavat lääkkeet mahdollistavat sen, että koronapotilaita voidaan hoitaa tehokkaasti myös sairaalan ulkopuolella.

Aiheesta aiemmin:

Uusi koronalääke estää taudin etenemistä ja suitsii kuolemanriskiä

Uudet amerikkalaiset koronalääkkeet herättävät lupauksia

Lääkekehittäjien jahti kiihtyy – korona on arvosaalis

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia