Ilmastonmuutos pakottaa eläimet muuttamaan käyttäytymistään

Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos ja sen mukanaan tuoma ympäristön muuttuminen on jo muuttanut selvästi eläinten käyttäytymistä.

Tämä selvisi Helsingin yliopiston ja brittiläisen Lancasterin yliopiston yhteisessä tutkimuksessa.

Tutkitut käyttäytymispiirteet olivat aggressiivisuus, aktiivisuus, rohkeus, sosiaalisuus ja se, kuinka aktiivisesti eläimet tutkivat ympäristöään.

Jokainen piirre muuttui merkittävästi. Kaikkein eniten muuttui eläinten aktiivisuus ympäristön tutkimisessa.

Tutkijat hyödynsivät mallinnuksessaan reilusta sadasta eläinlajista kerättyä tietoa.

Eliöryhmät olivat kalat, linnut, äyriäiset ja nisäkkäät. Edustettuina olivat myös hyönteiset, sammakkoeläimet ja liskot.

”Eläimet reagoivat vahvasti kaikkiin eri ympäristönmuutoksen muotoihin, mutta suurimman muutoksen eläinten käyttäytymisessä aiheutti ilmastonmuutos”, kertoo tutkijatohtori Petri Niemelä Helsingin yliopistosta.

Eläimet yrittävät kompensoida alhaista lisääntymistä

Mallinnus sisälsi ilmastonmuutoksen lisäksi muutokset hiilidioksidipitoisuuksissa ja ravinteiden määrässä, vieraslajit ja muut ihmisen aiheuttamat bioottiset muutokset.

Lisäksi mallinnukseen kuului ihmisen suora vaikutus esimerkiksi kaupungistumisen tai muun ihmisen aiheuttaman häiriön kautta.

Muutos aktiivisuudessa tai muussa käyttäytymisessä voi olla usein ensimmäinen asia, johon ympäristönmuutos vaikuttaa eläimissä.

”Käyttäytymisen muuttaminen voi toimia puskurina, jolla eläimet välttävät ympäristönmuutoksen välittömät negatiiviset vaikutukset”, Niemelä sanoo.

Näin eläin voi kompensoida esimerkiksi alhaista lisääntymismenestystä tai kasvanutta kuolleisuutta.

Tutkimus on julkaistu open access -muodossa kansainvälisessä OIKOS-julkaisusarjassa.

(Kuva Petri Niemelä) Karikukko (Arenaria interpres) on Suomessakin esiintyvä merellinen kahlaaja. Kuvan linnut elävät ihmisasutuksen valtaamalla merenrannalla Englannin Whitbyssä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia