Irti turpeesta – Biolan rakentaa uuden biokuitulaitoksen

Muun muassa kasvualustoja ja maanparannusaineita valmistava Biolan rakentaa uuden biokuitulaitoksen. Laitos nousee yhtiön pääkonttorin yhteyteen Euraan.

Perheyritys on budjetoinut historiansa suurimpaan investointiin noin kuusi miljoonaa euroa.

”Olemme vakaasti päättäneet tehdä kasvattamisesta kestävää ja tavoitella turpeettomuutta vuoteen 2040 mennessä”, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Teppo Rantanen tiedotteessa.

”Biokuitulaitoksen rakentaminen on jälleen yksi askel kohti tätä tavoitetta.”

Uuden laitoksen myötä Biolan kykenee käyttämään entistä monipuolisemmin turvetta korvaavia raaka-aineita. Laitos antaa yritykselle myös valmiuksia lisätä uusiutuvien ja kierrätettyjen raaka-aineiden määrää.

Rantasen mukaan yhtiö pystyy kasvattamaan muun muassa metsäteollisuuden puupohjaisten sivuvirtojen ja rahkasammaleen osuutta tuotteissaan, kuten mullissa, ammattiviljelyn kasvualustoissa ja kuivikkeissa.

Samalla turpeen osuus vastaavasti vähenee.

Käynnistyy vuoden kuluttua

Turpeen osuus Biolanin tuottamasta mullasta on jo nyt alle 50 prosenttia. Töitä on kuitenkin yhä tehtävä ennen kuin turpeesta voidaan luopua kokonaan.

”Uskomme vakaasti tuotteiden vastuullisuuden palvelevan pitkällä tähtäimellä sekä ammattiviljelijöitä että kotipuutarhureita”, toimitusjohtaja sanoo.

Uuden biokuitulaitoksen rakennustyöt ovat jo käynnissä. Yhtiön suunnitelman mukaan laitos on toimintakunnossa elokuussa 2022.

Etelä-Pohjanmaan ely-keskus on myöntänyt hankkeelle investointituen. Hanke on myös osa hallituksen ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelmaa.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia