Itä-Suomen yliopiston uusi laboratorio turvaa rokotetuotantoa

Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampukselle rakennetaan kansallisesti ainutlaatuinen bioturvatason 3 (BSL3) toimintaympäristö.

Erittäin tehokkaan eristystason BSL3-laboratoriossa voidaan käsitellä korkean vaaraluokituksen biologisia tekijöitä, kuten koronaviruksia.

Kun toimintaympäristö valmistuu, se palvelee etenkin yliopiston virologista ja mikrobiologista tutkimusta mutta myös Kuopion yliopistollista sairaalaa ja seudun yrityksiä. Lisäksi siitä hyötyvät muutkin yliopistot ja tutkimuslaitokset.

Tuleva erikoisvarusteltu laboratorio turvaa myös kansallista rokotetuotantoa, sanoo hankkeen vastuullisena johtajana toimiva yliopistotutkija Petri Mäkinen.

Laboratoriota voidaan hänen mukaansa käyttää uusiin tekniikoihin perustuvien rokotteiden kehitystyössä ja testauksessa.

Uudet geeni- ja rna-rokotteet ovat tehneet covid 19 -pandemian myötä läpimurron, josta kiitos kuuluu myös rokotteiden nopeasti sovellettavalle valmistustekniikalle.

Suomessa tehdään lääkealan huippututkimusta ja kehitystyötä, jotka ovat mahdollistaneet koronarokotekehityksen geeninsiirtoon perustuvalla teknologialla.

Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat professori Seppo Ylä-Herttualan johdolla mukana hankkeessa, joka tähtää kotimaiseen, nenäsumutteena annosteltavaan koronavirusrokotetteeseen.

”Nykyiset koronarokotteet tarjoavat suojaa koronavirustautia ja erityisesti sen vakavia muotoja vastaan. Muuntuneet koronavirukset voivat kuitenkin ohittaa rokotesuojan ja aiheuttaa uusia tautiaaltoja”, Mäkinen muistuttaa tiedotteessa.

”Koronarokotteita joudutaankin päivittämään säännöllisesti. Uudet rokotekehitystekniikat mahdollistavat nopean reagoinnin uusiin koronavirusmuunnoksiin tai kokonaan uusiin pandemioihin.”

(Kuva Itä-Suomen yliopisto) Kuopion kampuksen rakennuksia, etualalla Mediteknia.

Lue myös: Suomalainen koronan nenäsuihkerokote etenee lupaavasti

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia