Kaikki rokotteet suojaavat erittäin hyvin vakavalta koronalta

Kaikki Suomessa käytettävät rokotteet suojaavat hyvin koronataudilta ja erinomaisesti taudin vakavilta muodoilta. Eri valmistajien rokotteiden välillä ei ole juurikaan eroja.

Näin kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Suomessa on nykyään käytössä kolme koronarokotevalmistetta, AstraZenecan Vaxzevria, Pfizerin ja Biontechin Comirnaty sekä Modernan Spikevax.

Vaxzevria perustuu adenoviruskuljettimeen, kaksi muuta ovat mrna-rokotteita.

Torjuvat vaikeimmat tautimuodot jopa 90-prosenttisesti

AstraZenecan ja Pfizerin rokotteita on verrattu 30:ssa vertaisarvioidussa tehokkuustutkimuksessa. Aiheesta on julkaistu myös eurooppalainen katsausartikkeli.

Kahteen kertaan rokotetuilla ei havaittu merkittävää eroa rokotteiden suojatehossa koronatautia vastaan, oli tauti sitten oireeton, lievä tai vakava.

Britannian kansanterveyslaitoksen tuore, vielä vertaisarvioimaton ennakkojulkaisu osoitti, ettei Vaxzevrian ja Comirnatyn suojatehoissa ole merkitsevää eroa myöskään alfa- ja deltavirusvarianttien aiheuttamaa sairaalahoitoista koronaa vastaan.

”Näiden tuoreiden kansainvälisten tutkimusten mukaan sekä AstraZenecan että Biontech-Pfizerin rokote suojaa 80–90-prosenttisesti vakavimmilta koronataudin muodoilta”, toteaa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Tehosteannos vahvistaa ja pidentää suojaa

AstraZenecan rokotetta tarjotaan Suomessa 65 vuotta täyttäneille ja Modernan rokotetta yli 18-vuotiaille.

Biontech-Pfizerin rokotetta tarjotaan 16 vuotta täyttäneille sekä niille 12–15-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.

Kaikki Suomessa tällä hetkellä käytössä olevat koronarokotteet edellyttävät kahta rokotuskertaa.

Jo ensimmäinen piikki suojaa koronataudilta, mutta suojateho vahvistuu toisen annoksen jälkeen. Lisäksi toinen annos varmistaa, että suoja kestää mahdollisimman pitkään.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia