Kampanjaviikko edistää kemikaaliriskien hallintaa työpaikoilla

Monet työpaikat tuntevat kemikaalien vaarat heikosti, osoittavat työsuojeluviranomaisten valvontahavainnot.

”Esimerkiksi kemiallisten tekijöiden riskien arvioinnissa yli puolessa tarkastuksista löydettiin huomautettavaa”, sanoo ylitarkastaja Satu Auno Etelä-Suomen aluehallintavirastosta.

Työsuojeluviranomaiset tekivät viime vuonna yhteensä 650 kemiallisiin tekijöihin kohdennettua tarkastusta. Valvonta suunnattiin pääsääntöisesti kemikaaleja paljon käyttävään teollisuuteen. Sen lisäksi tarkastuksia tehtiin muun muassa autokorjaamoissa.

Kemiallisiin tekijöihin liittyviä puutteita löytyi yli puolelta tarkastetuista työpaikoista.

”Merkittävissä määrin puutteita havaittiin muun muassa riskien arvioinnissa, työterveyshuollon työpaikkaselvityksissä, kemikaaliluetteloissa ja syöpävaarallisille kemikaaleille altistuneiden henkilöiden luetteloinnissa”, Auno kertoo.

Päämääränä altistumisen vähentäminen

Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työnantajalla on velvollisuus suojella työntekijöitä kemiallisten altisteiden aiheuttamilta vaaroilta.

Kemikaalialtistus voi aiheuttaa muun muassa syöpää, perimän muutoksia ja lisääntymiskyvyn heikkenemistä.

”Valvomme, että työpaikkojen kemialliset riskit hallitaan lain vaatimalla tavalla. Tavoitteenamme on kemiallisten tekijöiden tunnistamisen lisääminen ja altistumisen vähentäminen työssä”, Auno kertoo.

Työsuojeluviranomaiset järjestävät 16.–20. toukokuuta kampanjaviikon, jonka tarkoituksena on lisätä kemiallisten riskien tuntemusta työpaikoilla.

(Kuva Avi) ”Pyrimme vaikuttamaan työpaikkoihin niin, että tapaturmat, ammattitaudit ja työperäiset sairaudet vähenisivät”, sanoo ylitarkastaja Satu Auno.


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia