Kasvien tuottamat pienhiukkaset jarruttavat ilmaston lämpenemistä

Kasvien tuottamista kaasumaisista yhdisteistä muodostuu ilmakehässä pienhiukkasia, jotka tekevät pilvistä entistä heijastavampia.

Teoria on juuri vahvistettu suomalaisten tutkimusryhmien yhteistyönä, jonka tulokset julkaisi Nature Communications.

Ilmiön seurauksena maan pinnalle tulevan säteilyn määrä vähenee. Tämä puolestaan aiheuttaa maan pintaa viilentävän vaikutuksen.

Kasvien päästöt lisääntyvät lämpötilan noustessa, joten kasvit jarruttavat toimillaan ilmaston lämpenemistä.

Uraauurtava suomalaistutkimus on ensimmäinen, jossa ilmiö on kyetty havaitsemaan mittauksista. Tutkimuksen tekivät Itä-Suomen yliopisto, Ilmatieteen laitos ja Helsingin yliopisto.

Merkittävä vaikutus

Hankkeen tarkoitus oli selvittää, kuinka paljon kasvien tuottamat kaasumaiset yhdisteet ja niistä muodostuvat pienhiukkaset vaikuttavat pilvien ominaisuuksiin pohjoisella havumetsävyöhykkeellä.

Tutkimuksessa hyödynnettiin Hyytiälän SMEAR II -asemalla tehtyjä pienhiukkashavaintoja sekä Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan tuottamia satelliittihavaintoja pilvien ominaisuuksista Etelä-Suomen yllä.

Näin paljastui, että kasviperäiset pienhiukkaset vähentävät maan pinnalle saapuvan säteilyn määrää paitsi sirottamalla sitä takaisin avaruuteen myös lisäämällä pilvipisaroiden tiivistymisydinten määrää.

Kumpikin prosessi voimistui sitä mukaa kuin lämpötila kasvoi. Prosessit vähentävät säteilyn määrää yhtä tehokkaasti, ja niiden yhteisvaikutus on merkittävä.

Tärkeää tietoa ilmastomalleihin

Ilmakehän pienhiukkaset vaikuttavat auringon säteilyn kulkuun ilmakehässä ja pilvien muodostumiseen.

Asiaan liittyviä prosesseja ei kuitenkaan vielä tunneta yksityiskohtaisesti. Tämä aiheuttaa epävarmuuksia arvioihin, joissa kartoitetaan ilmaston muuttumista tulevaisuudessa.

Jotta tutkijat pääsevät arvioimaan luotettavammin ihmisen vaikutusta ilmastonmuutokseen, heidän on osattava erottaa luonnosta ja ihmisten toiminnasta syntyneiden pienhiukkasten vaikutukset toisistaan.


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia