Kasviproteiinit: Suomi haastaa soijan kauralla ja härkäpavulla

Suomalaiset elintarvikealan yritykset kehittävät uusia, kansainvälisille markkinoille soveltuvia kasviproteiinituotteita.

Kaksivuotisessa EXPRO-hankkeessa tehtävässä kehitystyössä ovat yritysten lisäksi mukana myös Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Helsingin yliopisto.

Hanketta rahoittaa Business Finland.

Projektin päämääränä on saada aikaan maultaan ja suutuntumaltaan houkuttelevia, terveellisiä ja kestäviä vaihtoehtoja eläinperäiselle proteiinille.

Soijan tilalle kotimaista kauraa ja härkäpapuja

Kasviproteiinituotteiden markkinoita hallitsevat tätä nykyä soija- ja vehnäpohjaiset tuotteet, kuten tofu ja seitan.

Suomalaiset pyrkivät haastamaan ne käyttämällä raaka-aineinaan kotimaista kauraa ja härkäpapua.

Tarkoituksena on edistää myös suomalaisen rypsin ja muiden viljaraaka-aineiden kokonaisvaltaista hyödyntämistä elintarvikkeina.

”Suomalaisella elintarvikealalla on ainutlaatuinen tilaisuus johtaa siirtymistä kohti ruokajärjestelmää, joka perustuu yhä enemmän kasviproteiineihin ja vastaa kansallisiin sekä eurooppalaisiin tavoitteisiin”, sanoo VTT:n tutkimusprofessori Nesli Sözer.

Käsittelyyn uusia teknologioita

EXPRO-hankkeen toimijat aikovat käyttää raaka-aineiden käsittelyssä märkäekstruusion ja bioprosessointitekniikoiden yhdistelmää, jolla muokataan niin tuotteiden rakennetta kuin makua.

Menettelytapa on alalla uusi.

Innovaatioiden avulla suomalaisten kasvipohjaisten tuotteiden vienti halutaan nostaa uudelle tasolle.

”Suomalaisen elintarviketeollisuuden vientipotentiaalin kasvu voi syntyä sekä liha- että muiden tuotteiden kasvipohjaisista vaihtoehdoista, raaka-aineista sekä teknologian lisensoinnista”, uskoo erikoistutkija Kaisu Honkapää VTT:stä.

Lue myös: Lisää kasviproteiineja – vauhtia Suomen proteiiniomavaraisuudelle

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia