Kasvisruoka vähentää maanviljelyn vedenkulutusta

Eläinperäisten ruoka-aineiden korvaaminen kasviperäisillä on tehokas tapa pienentää maanviljelyn vedenkulutusta.

Jos viljelijät vaihtaisivat lihan, maidon ja muun eläinperäisen ruuan tuottamisen kasvien viljelemiseen, vettä säästyisi niin paljon, että sillä saataisiin teoriassa kasvatettua ruoka 1,8 miljardin ihmisen tarpeisiin.

Tähän tulokseen päätyy diplomi-insinööri Mika Jalava, joka selvitti erilaisten ruokavalioiden vaikutusta elintarviketuotannon nielemään vesimäärään väitöstutkimuksessaan.

Käytännössä säästöt voivat olla pienemmät, sillä ruuantuotanto edellyttää veden lisäksi muitakin resursseja, kuten maata. Lisäksi jotkin pellot eivät sovellu muuhun viljelyyn kuin karjan laitumiksi.

Monet tuotantojärjestelmät kuitenkin tarvitsevat runsaasti vettä ja maata, joiden käyttö olisi tehokkainta kasvinviljelyssä.

Ensimmäiset askeleet vaikuttavimpia

Jalavan mukaan eläintuotteiden kulutuksen vähentämisen ensimmäiset askeleet ovat todennäköisesti kaikkein vaikuttavimpia.

Jos ruokajärjestelmää muunnetaan tehokkaammaksi, osa eläintuotannosta voi hyödyntää resursseja, jotka muuten jäisivät käyttämättä, ja näin osaltaan parantaa ruokaturvaa.

Parasta olisi sijoittaa tuotantosuuntien muutokset eläintaloudesta kohti kasvien viljelyä niin, että ne olisivat alueellisesti ihanteellisia. Näin saataisiin vähennettyä maatalouden vedenkulutusta nopeimmin.

Pienet muutokset helpompi toteuttaa

Tutkimuksissa on usein ehdotettu, että ihmisten pitäisi luopua eläintuotteista ruokavaliossaan kokonaan.

Jalava kannattaa sen sijaan pieniä muutoksia, joilla eläinperäisen ruuan käyttöä vähennettäisiin vähitellen. Näin kuluttajien olisi helpompi hyväksyä uusi suunta.

Valtaosa maailman väestöstä kärsii jonkinasteisesta vesipulasta. Koska suurin osa ihmiskunnan kuluttamasta vedestä käytetään ruuan tuottamiseen, vedenkäytön ratkaisut ovat tiiviisti sidoksissa ruokaturvaan.

Mika Jalavan väitöskirja Syömämme vesi: ruokavalioiden vedenkulutuksen arvioiminen muuttuvissa ruokajärjestelmissä tarkastetaan Aalto-yliopistossa 30. elokuuta 2019.

(Kuvassa) Mitä enemmän kasviperäistä ruokaa ihmisten lautasilla, sitä pienempi maatalouden vedenkulutus.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia