Keliakiaan löytyi uusi, lupaava lääkehoito

Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa saaneet vakuuttavaa näyttöä siitä, että keliakiaan voitaisiin kehittää lääkehoito.

Lupaavat tulokset ovat peräisin tutkimuksesta, jossa kokeiltiin saksalaisen lääkeyhtiön Zediran lääkeaihiota. Aihio kantaa nimeä ZED1227.

Uusi lääkekandidaatti estää transglutaminaasi 2 (TG2) -nimisen entsyymin toimintaa ohutsuolen limakalvolla. Entsyymi käynnistää keliakian taudinaiheuttamismekanismit.

Lääkettä tutkittiin ensi kertaa keliakiapotilailla kakkosfaasin tutkimuksessa.

”Tämän faasin 2a-tutkimuksen tulokset tukevat TG2-eston mahdollista soveltamista keliakian hoidossa”, sanoo Tampereen yliopiston emeritusprofessori Markku Mäki tiedotteessa.

Mäki on kansainvälisen läpimurtotutkimuksen suunnittelija ja johtaja. Hän on myös vastannut Suomessa tehdystä tutkimusosuudesta.

Tutkimuksen tulokset julkaisi tiedelehti New England Journal of Medicine.

Estää limakalvon vaurioitumisen

Keliakiaa sairastava ei voi syödä tuotteita, jotka sisältävät gluteenia eli vehnän, ohran ja rukiin prolamiineja.

Gluteeni ei sellaisenaan aiheuta ongelmia keliaakikolle, mutta suolen limakalvolla ilmentyvä TG2-entsyymi muuntaa gluteenin peptidejä siten, että kalvo tulehtuu ja vaurioituu.

Tutkimukseen osallistuneille potilaille annettiin kolmen gramman verran gluteenia päivittäin kaikkiaan kuuden viikon ajan.

Potilaat oli jaettu neljään ryhmään, joista kolme sai gluteenin lisäksi erisuuruisen määrän uutta lääkettä, neljäs lumelääkettä.

Lumelääkeryhmässä gluteeni aiheutti potilaille suolen limakalvon nukkatuhoa. Limakalvon kuopakkeet myös syvenivät eli sen rakenne vaurioitui.

ZED1227-lääke esti vaurion syntymisen niillä, jotka saivat lääkettä 50 tai 100 milligrammaa päivässä.

Niillä, joiden lääkeannos oli vain 10 milligrammaa, teho oli heikompi, mutta pienikin annos antoi jonkin verran suojaa vaurioilta.

Suurin annos torppasi tulehduksen kokonaan

Kokeiltu lääke torjui myös limakalvon tulehdusreaktiota. Suurin eli 100 milligramman annos esti tulehduksen kokonaan.

Gluteeni aiheutti lumelääkeryhmäläisillä lievän maksa-arvojen nousun, mitä ei tapahtunut yhdelläkään lääkeaihiota saaneella.

ZED1227 osoittautui tutkimuksessa paitsi tehokkaaksi myös turvalliseksi. Sivuvaikutuksena esiintyi ihottumaa, mutta vain 100 milligramman ryhmässä ja vain 7,5 prosentilla ryhmän potilaista.

Tutkimushanke toteutettiin seitsemässä Euroopan maassa, ja siihen osallistui 20 tutkimuskeskusta. Lääketutkimuksen teki saksalainen Dr. Falk Pharma -yhtiö.

(Kuva Adobe Stock) Vielä toistaiseksi keliakian ainoa hoitomuoto on elinikäinen gluteeniton ruokavalio, johon esimerkiksi vehnäleipä ei sovi.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia