Kemian Nobel organokatalyysin kehittäjille

Vuoden 2021 Nobelin kemianpalkinnon ovat saaneet saksalaistutkija Benjamin List ja brittiläinen David MacMillan.

Kumpikin keksi parikymmentä vuotta sitten itsenäisesti metallikatalyyttien ja entsyymien rinnalle uuden työkalun, orgaaniset katalyytit.

Sittemmin heidän kehittämästään asymmetrisestä organokatalyysistä on tullut tärkeä väline molekyylien valmistamiseen.

Tuoreiden nobelistien nerokas keksintö on vaikuttanut erityisesti lääketutkimukseen, mutta sitä hyödynnetään muuallakin. Organokatalyysi on myös tehnyt kemiasta vihreämpää, Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian Nobel-komitea perustelee tunnustusta.

Ympäristölle hellävaraisilla orgaanisilla katalyyteilla on hiiliatomeista muodostuva rakenne, johon aktiivisimmat kemialliset ryhmät voivat kiinnittyä. Orgaanisten katalyyttien hyvä puoli on myös se, että niiden valmistaminen on edullista.

Odotettu tunnustus

Nobel-tason tunnustus Benjamin Listille ja David MacMillanille ei tullut tiedeyhteisölle yllätyksenä. Kaksikon työn arvo noteerattiin heti tuoreeltaan.

Nykyinen Jyväskylän yliopiston kemian professori Petri Pihko ja hänen silloiset Teknillisen korkeakoulun tutkijakollegansa Anniina Erkkilä ja Antti Pohjakallio nostivat tulevat nobelistit esiin jutussa, jonka he kirjoittivat Kemia-lehteen vuonna 2005.

“Alan nopea kehitys antaa aihetta odottaa myös aivan uusia organokatalyyttisiä reaktioita ja uudentyyppisiä katalyyttejä”, kirjoittajat ennakoivat. Koko jutun voit lukea täältä.

Kymmenen miljoonan Ruotsin kruunun eli 985 000 euron arvoiset Nobelin palkinnot luovutetaan palkituille Tukholmassa 10. joulukuuta järjestettävässä juhlatilaisuudessa.

(Kuva) Professori Benjamin List (vas.) työskentelee Max Planck -instituutissa. David MacMillan on Princetonin yliopiston professori.

Tekstiä täydennetty 13.10.2021

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia