Kertakäyttöisistä kuitukankaista ympäristöllisesti kestävämpiä

Tulevaisuuden kuitukankaat tehdään energiatehokkaasti biopohjaisista ja kierrätetyistä materiaaleista.

Tämä on tavoitteena VTT:n ja Business Finlandin käynnistämässä Future of Nonwovens -hankkeessa, johon yritysmaailmasta osallistuvat Anpap, CH Polymers, Fortum, Infinited Fiber Company, Metsä Spring, Suominen, UPM ja Valmet.

FoN-hankkeessa kehitetään biopohjaisia ja biohajoavia kuitukangasmateriaaleja havusellusta ja uusista selluloosapohjaisista tekstiilikuiduista, joita voidaan tehdä myös käytetyistä T-paidoista ja farkuista.

”Lisäksi tutkimme biopohjaisten kemikaalien käyttöä sideaineena sekä vähäenergistä ilmarainausteknologiaa kuitukankaiden tuotannossa”, kertoo hankkeen projektipäällikkö, VTT:n erikoistutkija Taina Kamppuri.

VTT pyrkii myös laajentamaan Jyväskylässä kehittämänsä ilmarainauksen monipuolisuutta kestävien kuitukankaiden ja kuitukomposiittien valmistusmenetelmänä.

”Ilmarainauksen etuna on vedettömyys, jolloin myöskään kuivaamiseen ei kulu energiaa”, Kamppuri sanoo.

Avaa viennille uusia mahdollisuuksia

Vastuullisesti tuotettujen kuitukankaiden markkina kasvaa nopeasti, 10–11 prosenttia vuodessa.

Kuitukangasteollisuuden uudistamisen FoN-hankkeen myötä arvioidaan lisäävän Suomen vientiä 1,2 miljardia euroa vuoteen 2030 mennessä.

”Vastuullisuus ei ole enää kilpailuetu vaan välttämättömyys kertakäyttöisten tuotteiden markkinassa, jotta kasvavaan kysyntään ja elintasoon voidaan vastata luontoa tuhoamatta”, sanoo Suomisen tutkimus- ja kehityspäällikkö Miika Nikinmaa.

Nikinmaan mukaan mikään yritys ei yksin voi saavuttaa näitä tavoitteita, vaan koko arvoketjun on tehtävä yhteistyötä.

”Onkin erittäin hienoa, että FoN-yrityskonsortio kattaa koko arvoketjun raaka-aineesta kuitukankaaseen asti, jolloin meillä on kaikki tarvittava teollinen osaaminen.”

(Kuva VTT) Tulevaisuuden kestävät kuidut ja kuitukankaat tuovat Suomelle myös lisää vientieuroja.


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia