Kinkkutemppu taikoo taas paistinrasvat polttoaineeksi

Kinkkutemppu-tempaus tarjoaa jälleen suomalaisille tilaisuuden kierrättää jouluruokien valmistuksessa syntyvät paistinrasvat autontankkiin.

Eri puolille maata on perustettu lähes 300 keräyspistettä, jotka ovat avoinna 7. tammikuuta 2022 asti. Pisteisiin voi toimittaa kaikkien jouluruokien, kuten kinkun, kalkkunan, kalan ja juuresten, paistinrasvat.

”Kinkkutemppu on hyvä vaihtoehto kierrättää rasva, sillä sitä kautta osallistuu samalla kiertotalouteen”, sanoo bio- ja kiertotalouden johtava asiantuntija Pia Vilenius Kemianteollisuus ry:stä.

”Olemme iloisia siitä, että hanke voidaan järjestää jo kuudetta kertaa ja että suomalaiset ovat ottaneet Kinkkutempun osaksi jouluperinteitään. Uskomme sen kasvattavan kiertotalouden merkitystä hiljalleen myös muualla arjessa.”

Lassila & Tikanoja huolehtii rasvat keräyspisteistä eteenpäin Rasmix Oy:lle, joka käsittelee ne. Sen jälkeen rasvajäte kuljetetaan Porvooseen Nesteen jalostamoon, joka tekee siitä uusiutuvaa dieseliä.

Kinkkutemppuun osallistui viime jouluna liki 240 000 suomalaista kotitaloutta, ja paistinrasvaa kerättiin yhteensä 55 tonnia. Joulun 2021 tavoitteena on kasvattaa osallistujien määrä 300 000 kotitalouteen.

Tempauksen toteutukseen osallistuu yhteensä 15 kiertotalouden toimijaa. Lähimmän rasvankeräyspisteen sijainnin voi tarkistaa täältä.

(Kuva Adobe Stock) Tempaukseen kelpaavat kinkkurasvan lisäksi muidenkin jouluruokien valmistuksessa syntyvät paistorasvat.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia