Kissoilta löytyi seitsemän persoonallisuuden piirrettä

Onko kissasi ihmissosiaalinen? Vai kenties pikemminkin kissasosiaalinen?

Kissoilla on tunnetun sanonnan mukaan seitsemän henkeä, mutta niiltä on nyt havaittu myös seitsemän persoonallisuus- ja käyttäytymispiirrettä. Joukkoon kuuluvat molemmat sosiaalisuuden ilmentymät.

Kissapersoonallisuudet löytyivät Helsingin yliopiston laajassa tutkimuksessa. Professori Hannes Lohen johtaman ryhmän aineistona oli reilut 4 300 kissaa, jotka edustivat 26 roturyhmää.

Kissa saattaa tulosten mukaan olla esimerkiksi leikkisä ja aktiivinen, kun taas sen lajitoveri onkin ehkä pelokas tai suorastaan ihmisaggressiivinen.

Kissa voi myös kärsiä sisäsiisteysongelmista eli tehdä tarpeensa vääriin paikkoihin – tai olla hyvin tarkka hiekkalaatikkonsa siisteydestä ja jopa nirso laatikon pohjamateriaalista.

Lisäksi lemmikki saattaa pestä itseään pakonomaisesti.

”Sisäsiisteysongelmat ja itsensä pakonomainen peseminen eivät ole varsinaisia persoonallisuuspiirteitä, mutta voivat kertoa kissan stressiherkkyydestä”, kertoo väitöskirjatutkija Salla Mikkola Helsingin yliopistosta ja Folkhälsanin tutkimuskeskuksesta.

Muun muassa leikkisyys, pelokkuus ja aggressiivisuus on todettu kissojen tyyppipiirteiksi jo aiemmissa tutkimuksissa.

Pelokkaat venäjänsiniset ja rohkeat abessinialaiset

Tuore tutkimus paljasti merkittäviä eroja paitsi yksilöiden myös eri rotujen väliltä.

Pelokkaimmiksi osoittautuivat venäjänsiniset ja rohkeimmiksi abessinialaiset kissat. Aktiivisimpia olivat bengalit ja passiivisimpia persialaiset ja exoticit.

Eniten pakonomaista peseytymistä esiintyi siamilaisilla ja balineeseilla.

Turkkilaiset vanit puolestaan sijoittuivat huomattavasti muita rotuja korkeammalle ihmisaggressiivisuudessa ja matalammalle kissasosiaalisuudessa.

”Havaitsimme saman ilmiön myös aikaisemmassa tutkimuksessamme”, Hannes Lohi kertoo.

Tutkijat haluavat kuitenkin korostaa, että vielä tässä vaiheessa rotujen välillä ei tehty parittaisia vertailuja yksittäisten rotujen välillä.

Jatkossa he aikovat hyödyntää malleja, joissa otetaan rodun lisäksi huomioon myös muun muassa eläimen ikä, sukupuoli, terveys ja ympäristö.

Tutkimusten tavoitteena on kyetä tunnistamaan kissojen ongelmakäyttäytymiseen liittyviä perinnöllisiä, ympäristö- ja persoonallisuustekijöitä.

Päivi Ikonen

(Kuva Pexels) Millainen persoonallisuus mahtaa löytyä tämän valppaan katseen takaa?


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia