Korkea hemoglobiini on yhteydessä yleisiin kansantauteihin

Veren korkea hemoglobiinipitoisuus on yhteydessä useisiin metabolisiin sairauksiin, kuten diabetekseen ja maksan rasvoittumiseen.

Lisäksi korkea hemoglobiini liittyy sydän- ja verisuonisairauksien aiheuttamaan kuolleisuuteen ja myös kokonaiskuolleisuuteen.

Tämä selvisi Oulun yliopiston tutkimuksessa, jossa seurattiin liki tuhannen keski-ikäisen ihmisen terveydentilaa parikymmentä vuotta eli vanhuuteen saakka.

Tarkastelun kohteena olivat normaaliin vaihteluväliin kuuluvat hemoglobiiniarvot. Naisilla vaihteluväli on 117–155 grammaa litrassa ja miehillä 134–167 grammaa litrassa.

Tutkimusartikkelin julkaisi Scientific Reports.

Vahvistaa aiempia tuloksia

Professori Peppi Karppisen johtama ryhmä julkaisi jo aiemmin tänä vuonna tutkimuksen, jossa se osoitti matalien hemoglobiinipitoisuuksien olevan yhteydessä pienempään painoindeksiin ja parempaan metaboliseen terveyteen.

”Aiemmassa tutkimuksessamme osoitimme, että matalat hemoglobiinipitoisuudet käynnistävät elimistössä hapenpuutevasteen. Sen aktivoituminen johtaa energia-aineenvaihdunnan ja tulehdusvasteen muutoksiin, jotka suojaavat matalamman hemoglobiinitason omaavia henkilöitä aineenvaihdunnan häiriöiltä”, kertoo tutkija Joona Tapio.

Nyt saadut tulokset korkeampien hemoglobiiniarvojen yhteydestä metabolisiin sairauksiin ja kuolleisuuteen ovat hänen mukaansa linjassa ryhmän aiempien löydösten kanssa.

Ne myös tukevat käsitystä elimistön hapenpuutevasteen keskeisestä roolista energia-aineenvaihdunnan säätelyssä.

Hyötyä diagnostiikalle ja lääkekehitykselle

Tapion mukaan hemoglobiinin mittausta voitaisiin mahdollisesti käyttää apuna metabolisten sairauksien varhaisessa toteamisessa.

Tuloksista voi olla hyötyä myös metabolisten sairauksien lääkehoitojen kehittämiselle.

Hapenpuutevastetta säätelee hif-molekyyli, joka pyrkii turvaamaan kudosten optimaalisen hapensaannin ja energia-aineenvaihdunnan silloin, kun tarjolla oleva hapen määrä on vähentynyt.

Hif-entsyymien estäjiä voitaisiin mahdollisesti käyttää lihavuus- ja aineenvaihduntalääkkeinä. Tätä nykyä näitä lääkeaineita hyödynnetään munuaistaudista johtuvan anemian hoidossa.

Metabolisessa oireyhtymässä esiintyy yhtä aikaa häiriöitä verensokerissa, veren rasvoissa ja verenpaineessa. Siihen liittyvät sairaudet, kuten diabetes, ovat suomalaisia kansantauteja.

(Kuva Juha Sarkkinen/Oulun yliopisto) Korkeita hemoglobiinipitoisuuksia on pidetty tavoiteltavana asiana. Uusi tutkimusnäyttö kumoaa oletuksen.

Aiheesta aiemmin:

Matala hemoglobiini voikin olla hyödyksi terveydelle


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia