Koronatauti nostaa sydänongelmien riskiä paljon rokotetta enemmän

Koronatauti kasvattaa vaaraa, että siihen sairastunut saa sydäninfarktin, sydänlihastulehduksen, laskimo- tai keuhkoveritulpan, eteisvärinän tai sydämen vajaatoiminnan.

Lisäksi sydänpotilailla todetaan covid 19 -taudin vaikeampaa muotoa ja tautikomplikaatioita useammin kuin muussa väestössä.

Näin kertoo tuore, Duodecim-lehdessä julkaistu katsaus, josta uutisoi Itä-Suomen yliopisto.

Katsauksen laativat Itä-Suomen yliopiston sisätautien professori Jari Laukkanen, lääketieteen tohtori Mari Merentie Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä, Turun yliopiston emeritusprofessori Juhani Airaksinen sekä dosentit Jukka Lehtonen ja Mika Lehto Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä Husista.

Koronatauti aiheuttaa selvästi enemmän sydänlihastulehduksia kuin rokote

Katsaus tarkastelee paitsi koronavirusinfektion myös koronarokotteiden sydänvaikutuksia.

Suomessa käytössä olevien rokotteiden sivuvaikutuksina havaitut sydänhaitat liittyvät katsauksen mukaan sydänlihastulehdukseen.

Joillakin ihmisillä koronarokotuksen jälkeen esiintyneet sydänlihastulehdukset ovat olleet pääosin lieväoireisia ja menneet nopeasti ohi. Tapauksia on ilmennyt erityisesti nuorilla miehillä.

Koronatauti aiheuttaa kuitenkin selvästi enemmän sydänlihastulehduksia kuin koronarokotukset.

Koronan tuomat sydänvaivat hoidettu Suomessa hyvin

Katsauksen kirjoittajien mukaan covid 19 -potilaiden sydänkomplikaatiot eivät ole Suomessa olleet laajamittainen ongelma. Tämä on ehkäisevien toimien ja rokotusten ansiosta.

Tautiin etenkin sairaalahoidon aikana liittyvä merkittävä tukosriski osataan meillä tunnistaa ja antaa potilaalle asianmukaista antikoagulaatiohoitoa, joka vähentää koronakuolleisuutta.

Laskimoperäisten tukosten esiintyvyys on vaikeassa koronainfektiossa suuri, ja tukoksia voi joskus muodostua laajasti myös valtimoihin. Syvän laskimotukoksen ja keuhkoveritulpan riski on koronassa suurempi kuin influenssan yhteydessä.

Infektioon liittyvä vaikea hyytymishäiriö on todennäköisempi, jos potilaalla on muita perussairauksia tai riskitekijöitä, joita ovat esimerkiksi sydän- ja verisuonitauti, diabetes, ylipaino, tupakointi ja perinnöllinen tukostaipumus.

Sydänoireita voi tulla myös lievästä koronasta

Covid 19 -tauti lisää etenkin sydäninfarktin riskiä. Ruotsalaisten tutkimusten mukaan riski on ensimmäisen viikon aikana 3–5-kertainen ja säilyy hieman koholla vähintään kuukauden ajan akuutista koronataudista.

Myös sydämen rytmihäiriöt ovat kriittisesti sairailla koronapotilailla verrattain yleisiä. Kaikkein yleisin on eteisvärinä, jota on havaittu lähes kahdeksalla prosentilla sairaalahoitoon joutuneista.

Sydänlihastulehdusta koronataudin yhteydessä on havaittu 1–4 prosentilla.

Sydämen vajaatoiminta on koronavirusinfektion komplikaatioista vaikeimpia.

Osalla potilaista on sydänoireita koronan jälkeen, vaikka tauti olisi ollut lievä. Oireita ovat esimerkiksi epänormaali sykkeen tiheneminen ja rintatuntemukset ilman sydänsairauksiin viittaavia tutkimuslöydöksiä. Syytä ei vielä tiedetä.

Myöskään covid 19 -taudin mahdollisia pitkäaikaishaittoja sydän- ja verisuoniterveydelle ei vielä tunneta.

Omikronista ehkä vähemmän ongelmia kuin aiemmista muunnoksista

Katsaus käsittelee myös koronainfektioon liittyvää sydänlihastulehdusta aktiiviurheilijoilla. Laajimmassa tutkimuksessa todettiin magneettikuvauksessa sydänlihastulehdus kahdella prosentilla urheilijoista.

Heistä valtaosa oli oireettomia, mutta yli puolella tulehdusmuutoksia näkyi sydämen magneettikuvassa vielä 1–3 kuukautta myöhemmin.

Raskas liikunta voi lisätä viruksen lisääntymistä, ja sydänlihastulehduksen yhteydessä se voi altistaa henkeä uhkaaville rytmihäiriöille.

Urheilijoiden on siksi maltettava toipua kunnolla. Harjoittelun voi aloittaa uudelleen vasta, kun tutkimustulokset osoittavat sydämen tilanteen palanneen normaaliksi, tutkijat painottavat.

Suurin osa tähän mennessä julkaistuista tutkimuksista käsittelee pandemian alkuvaiheen virusmuunnosten aiheuttamia sydänongelmia. Nykyisten valtavarianttien, kuten omikronin, sydänvaikutukset voivat olla pienempiä, katsauksessa todetaan.

(Kuva Adobe Stock) Koronatauti voi poikia myös erilaisia sydäntapahtumia. Suomessa niihin on kuitenkin osattu varautua ennakkoon, ja niiden hoito on ollut hyvää.  

Lue myös:

Pitkän koronan oireet syyniin – Suomi vetää jättimäistä tutkimushanketta

Pitkittynyt korona voi aiheuttaa jopa kymmeniä erilaisia oireita

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia