Kotimaiselle koronan puhallustestille vihdoin lähtölupa – valmistus voi alkaa

Koronatartunnan tunnistava kotimainen puhallustesti on pitkäksi venähtäneen odotuksen jälkeen saanut EU:n CE-sertifioinnin eli myyntiluvan.

Tamperelaisen DSA:n (Deep Sensing Algorithms) kehittämä pikatesti löytää koronan ihmisen uloshengityksestä.

Testaus ei siis edellytä nenästä, nielusta tai syljestä otettavaa näytettä, eikä myöskään laboratoriotutkimuksia tarvita.

Kun testattava puhaltaa testilaitteen suukappaleeseen, noin minuutin kuluttua selviää, onko hän koronapositiivinen vai -negatiivinen.

Testi osoittaa myös oireetonta tautia sairastavat sekä ne, joiden oireet eivät tuoreen tartunnan jälkeen ole vielä puhjenneet.

Valmistus Turussa

”Meidän testilaitteellamme voi olla iso rooli taistelussa covid-19-tautia vastaan”, uskoo DSA:n toimitusjohtaja Pekka Rissanen.

Hänen mukaansa uutuuden hyviä puolia ovat etenkin sen edullinen hinta ja se, ettei kajoavaa näytteenottoa tarvita.

Testilaitteen valmistuksesta vastaa turkulainen Tepcomp Group, jonka valikoimaan kuuluvat lääkinnällisten laitteiden lisäksi muun muassa led-elektroniikka ja muut led-tuotteet.

Turkulaisyritys on ollut mukana puhallustestin tuotannollistamisessa ja NPI-prosessissa syksystä 2020 lähtien.

NPI-vaiheessa (New Product Introduction) prototyyppi jalostetaan tuotantoon sopivaksi lopputuotteeksi.

(Kuva DSA) Testattava antaa hengitysnäytteensä puhaltamalla testilaitteen suukappaleeseen, joka vaihdetaan uuteen jokaisen käyttäjän jälkeen.

Tunnistaa kaikki virusmuunnokset

DSA:n testimenetelmän pohjana ovat hengityksen sisältämät orgaaniset aineenvaihduntatuotteet, jotka laitteen nanosensorit tunnistavat.

Kun testattava hönkäisee yhdistecocktailinsa anturien nuuhkittavaksi, tiedot välittyvät pilvipalveluun, jossa ne analysoi tekoälyyn perustuva koneoppiva algoritmi.

Koronatartunnan kantajalla on oma erityinen uloshengitysspektrinsä, jonka avulla tekoäly erottaa sairastuneen niistä, joilla ei koronaa ole tai jotka potevat esimerkiksi tavallista flunssaa.

Koska puhallustesti ei perustu itse koronaviruksen vaan biomarkkerien bongaamiseen, on samantekevää, mistä virusmuunnoksesta on kyse.

Päivi Ikonen

(Pääkuva Adobe Stock) Koronatestin tekeminen puhaltamalla on ollut monen toive. Näytteen antaminen on yhtä helppoa kuin hönkäys kohti voikukan haivenpalloa.

Aiheesta aiemmin:

Puhallustesti tulee, koronakoirien matkassa mutkia

Kotimainen koronan puhallustesti pian markkinoille

Puhallus paljastaa koronan


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia