Kriittisten materiaalien tutkimukselle merkittävä rahoitus

Suomen Akatemia on jakanut yhteensä seitsemän miljoonan rahoituksen kriittisten materiaalien korkeatasoiselle tutkimukselle.

Kriittiset materiaalit kaupunkien kiertotaloudessa (Romulus) -akatemiaohjelman haussa rahoituksen sai kuusi tutkimuskonsortiota ja niiden 17 osahanketta. Lisäksi rahoitus myönnettiin kahdelle yksittäiselle hakemukselle.

Romulus-ohjelma tutkii kriittisten metallien esiintymistä ja niiden kemiallista luonnetta yhdistettynä kaupunkien kiertotalouteen.

Kriittisillä materiaaleilla tarkoitetaan yleensä metalleja ja mineraaleja, joita ei ole riittävästi saatavilla. Ohjelmassa tutkitaan prosesseja, tuotteita ja palveluita, jotka perustuvat kestävään kehitykseen.

Arviointipaneeli korosti lausunnossaan, että taso kriittisten materiaalien tutkimuksessa on Suomessa korkea.

”Ohjelman johtoryhmä jää mielenkiinnolla odottamaan hankkeiden käynnistymistä ja myöhemmin myös tutkimustuloksista viestimistä”, sanoo Akatemian jaoston puheenjohtaja, Åbo Akademin professori Reko Leino.

Akuista ja aurinkopaneeleista jätehuoltoon

Rahoituksen sai muun muassa VTT:n, Itä-Suomen yliopiston, Aalto-yliopiston ja Oulun yliopiston konsortio, joka tuo uusia näkökulmia sähköisen liikkuvuuden kannalta kriittisten raaka-aineiden kiertotalouteen.

VTT:n tutkimusprofessorin Elina Huttunen-Saarivirran johtama ryhmä keskittyy akkuihin, akkumateriaaleihin, elektroniikan komponentteihin ja tehokkaisiin magneetteihin sekä systeemitason tarkasteluihin kansallisella ja kaupunkitasolla.

Turun yliopiston professorin Kati Miettusen vetämälle konsortiolle myönnettiin rahoitus hankkeeseen, jossa tutkitaan kriittisten materiaalien talteenottoa aurinkopaneeleista. uudelleenkäyttöön tai kierrätykseen. Monitieteinen projekti pyrkii luomaan kestävää aurinkoenergiateknologiaa.

Vaasan yliopiston apulaisprofessorin Pekka Valkaman johtama konsortio selvittää kaupunkien edellytyksiä siirtyä integroituun kiertotalouteen. Hankkeessa tutkitaan kaupunkeja ja jätehuoltoyhtiöitä asiakirja- ja laskenta-aineiston sekä asiantuntijahaastatteluiden avulla.

Luettelo kaikista rahoitusta saaneista löytyy täältä.

(Kuva Adobe Stock) Kriittisiä materiaaleja tarvitaan muun muassa sähköautojen akuissa.


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia