Lääketeollisuus tuplasi tuotantosatsaukset, tutkimusinvestoinnit kutistuivat

Lääkeyritysten investoinnit Suomessa jatkoivat viime vuonna vahvaa kasvuaan. Alan teollisuus satsasi tuotantoonsa 121 miljoonaa euroa. Sen sijaan tutkimukseen sijoitettiin rahaa aiempaa vähemmän.

Lääkealan kokonaisinvestoinnit nousivat vuonna 2021 peräti 357 miljoonaan euroon, kertoo Lääketeollisuus ry. Tämä on kahdeksan prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Selvästi eniten kasvoivat tuotantoinvestoinnit, jotka lähes kaksinkertaistuivat.

Tutkimuksen ja tuotekehityksen investoinnit sen sijaan vähenivät liki 10 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että alan yritykset satsasivat viime vuonna tutkimukseen 234 miljoonaa euroa.

Tutkimusinvestoinneista merkittävä osa on kliinisiä lääketutkimuksia. Ne tuovat näin uusimmat hoidot veloituksetta terveydenhuollon ja potilaiden käyttöön.

”Suomella on erinomaiset edellytykset saada merkittävästi enemmän tutkimusinvestointeja, mutta se vaatii määrätietoisia toimia”, sanoo Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Sanna Lauslahti.

”Kehysriihessä tehtiin tärkeä päätös nostaa TKI-rahoitusta 350 miljoonalla eurolla. Rahan lisäksi tarvitaan tutkimusta tukeva lainsäädäntö ja sujuvat lupaprosessit.”

Kokonaisinvestointien kasvu jatkuu

Lääketeollisuus ry:n kyselyn mukaan alan yritykset arvioivat investointiensa kasvavan edelleen. Parin tulevan vuoden aikana kasvua olisi noin 60 miljoonaa euroa vuodessa.

Toimialajärjestön mukaan tämä osoittaa, että Suomi on alan yrityksille kiinnostava maa ja että satsaukset toimintaympäristöön ovat olleet kannattavia.

Suomen kilpailukykyä ovat parantaneet muun muassa terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategian mukaiset toimenpiteet, kuten vahva panostus biopankki- ja geenitutkimukseen sekä lainsäädäntöpohja terveystietojen tutkimuskäytölle.

Suomi saa silti merkittävästi vähemmän alan investointeja kuin esimerkiksi Ruotsi tai Tanska. Vertailu kilpailijamaihin osoittaa, että kasvupotentiaalia olisi.

”Yritykset investoivat kiinnostaviin tutkimushankkeisiin, mutta kilpailu investoinneista on kova. Suomi tarvitsee uuden kilpailukykyä vahvistavan strategian sekä selkeän johtajuuden toimeenpanolle”, Lauslahti sanoo.

(Kuva Bayer) Lääketeollisuuden tuotantotoiminta työllistää Suomessa noin 3 000 henkeä. Lääkeyhtiö Bayer oli vuonna 2020 Suomen suurin yhteisöverojen maksaja.


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 66 euroa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 44 euroa.
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 18 euroa.
  • Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia