Lahteen nouseva lämpölaitos hyödyntää jäteveden lämmön

Lahti Energia -yhtiö alkaa kerätä Ali-Juhakkalan jätevedenpuhdistamon puhdistaman veden talteen ja hyödyntää sitä kaukolämmöksi jalostettuna.

”Vaikka vesi on matalalämpöistä, keskimäärin 9-asteista, siinä on silti hyödynnettävää lämpöenergiaa”, sanoo Lahti Energian lämpöjohtaja Jarkko Kovanen.

Näin viileän veden hyödyntäminen onnistuu kehittyneellä lämpöpumpputeknologialla, jonka ansiosta kaukolämpöverkkoon voidaan syöttää jopa 90-asteista lämpöä.

Puhdistettu jätevesi lasketaan lämmön talteenoton jälkeen Porvoonjokeen. Siinä vaiheessa veden lämpö on korkeintaan pari astetta.

Calefa Oy:n toimittama viiden megawatin lämpölaitos korvaa polttamista energiantuotannossa.

”Ykköstavoitteena meillä on fossiilisten polttoaineiden eli maakaasun käytön vähentäminen, mutta haemme vaihtoehtoja myös biopolttoaineiden käyttöön”, Kovanen kertoo.

Uusi lämpölaitos pudottaa hiilidioksidipäästöjä 1 700 tonnia vuodessa. Määrä vastaa 11 miljoonan kilometrin ajosta syntyviä päästöjä keskivertohenkilöautolla.

Suomalaisen insinööriosaamisen taidonnäyte

Ali-Juhakkalaan rakennettava laitos on kokonaan suomalaista työtä innovoinnista valmistukseen asti.

Calefa on erikoistunut teollisten hukkalämpöjen uusiokäyttöön. Yhtiön kuumalämpöpumpputeknologiansa ympärille kehittämä modulaarinen lämpölaitos pystyy hyödyntämään kulloisenkin ympäristön energiaa.

Lämmönlähteinä voivat olla ulkoilma, tuotannon hukkalämpö, vesistöjen energiat, maalämpö ja aurinko. AmbiHeat-niminen laitos tuottaa lämpöä hyvällä hyötysuhteella sekä kauko- ja aluelämpöverkkoihin että teollisuuden tarpeisiin.

”Ideana AmbiHeatissa on, että laitos mukautuu ympäristöön eikä niin, että ympäristön pitää mukautua laitokseen”, kuvailee Calefan toimitusjohtaja Petri Vuori.

Laitoksia on käytössä muun muassa kaukolämmön tuotannossa Puumalassa ja aluelämmön tuotannossa Turussa Orionin tehtaalla. Jälkimmäinen voitti hiljattain eurooppalaisen DecarbIndustry-palkinnon.

(Kuva Calefa Oy) Calefan toimitusjohtaja Petri Vuori ja Lahti Energian lämpöjohtaja Jarkko Kovanen Ali-Juhakkalan jätevedenpuhdistamolla, jonne AmbiHeat-laitos sijoitetaan.

Aiheesta aiemmin:

Orionin Turun tehtaan energiaratkaisulle kansainvälinen palkinto

Puhdistetun jäteveden hukkalämpö hyötykäyttöön


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia