Lappeenrantaan uusi lämpölaitos – tähtäimessä hiilineutraali lämmöntuotanto

Lappeenrannan Lämpövoima Oy on ottanut käyttöön uuden kaukolämmön vara- ja huippukäyttölaitoksen. Kantakaupunkia palveleva laitos varmistaa lämmöntuotannon myös poikkeustilanteissa.

Uusi laitos korvaa 1970-luvulla valmistuneen vanhan lämpölaitoksen, joka jäi teholtaan pieneksi, kun kaukolämmön kulutus kasvoi. Vanha laitos purettiin uuden alta pois aiemmin kesällä.

Voimalan rakennushankkeen toteutti Rejlers Finland Oy. Pääsuunnittelusta ja arkkitehtisuunnittelusta vastasi Granlund Saimaa Oy ja Rakennesuunnittelusta HS-Engineering Oy. Detaljisuunnittelu tuli päälaitetoimittajalta Vaasan Kuljetuskanavat Oy:ltä.

Siirtyy jatkossa biopolttoaineisiin

”Tavoitteena oli rakentaa selkeä ja luotettavasti toimiva vähäpäästöinen lämpölaitos, jolla olisi mahdollisuus jatkossa käyttää myös biopolttoainetta”, kertoo käyttöinsinööri Pekka Nummikoski Lappeenrannan Lämpövoimasta.

Laitokseen on asennettu kaksi 12,5 megawatin lämpökattilaa, joiden pääpolttoaineena on maakaasu ja varapolttoaineena kevyt polttoöljy. Tulevaisuudessa laitos voidaan kuitenkin muuttaa pellettikäyttöiseksi.

”Varustautuminen fossiilisten polttoaineiden käytöstä luopumiseen on yksi tämän hetken tärkeitä tavoitteita”, Nummikoski sanoo.

Lappeenrannan Energia-konsernin ja Lappeenrannan Lämpövoima Oy:n tavoite on, että lämmöntuotannon hiilijalanjälki vähenee biopolttoaineisiin siirtymällä ja 2026 saavutetaan hiilineutraali lämmöntuotanto.

(Kuva) Uusi lämpölaitos nousi samalle tontille, jolla myös vanha voimala sijaitsi. Laitoksen valmistuttua viereinen vanha laitos purettiin pois.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia