Lapsuuden riskitekijät heijastuvat aikuisiän sydän- ja verisuonitauteihin

Lapsuuden riskitekijöiden ja aikuisuuden sydän- ja verisuonisairauksien väliltä on löydetty yhteys.

Painoindeksi, seerumin kolesteroli ja triglyseridi, systolinen verenpaine ja nuoruuden tupakointi vaikuttavat aikuisiän riskiin saada sepelvaltimotauti, sydäninfarkti tai aivohalvaus tai kuolla sydän- ja verisuonitauteihin.

Kansainvälisen tutkimuksen tulokset perustuvat kymmenientuhansien lasten seurantaan, joka ulottui heidän aikuisikäänsä asti.

Erityisesti useiden riskitekijöiden yhdistyminen jo varhaislapsuudessa oli yhteydessä sydän- ja verisuonitauteihin ja tautikuolemiin alle 60-vuotiailla aikuisilla.

Tulokset julkaisi The New England Journal of Medicine -lehti.

”Tutkimus todistaa, että lapsuuden riskitekijöiden hallinnan kautta tapahtuvalla aikuisuuden sydän- ja verisuonitautien ehkäisyllä on merkitystä”, sanoo tutkimukseen osallistunut kliinisen kemian professori Terho Lehtimäki Tampereen yliopistosta.

Hänen mukaansa tulokset muodostavat tieteellisen pohjan riskitekijöiden ehkäisylle.

Mukana myös suomalaisaineisto

Jo aiemmin on tiedetty, että lapsuuden sydän- ja verisuonitautiriskitekijöillä on yhteys aikuisuuden oireettomiin valtimotautimuutoksiin, kuten kaulasuonten sisäkalvon paksuuntumiseen ja ateroskleroosiplakkeihin.

Sen sijaan lapsuuden riskitekijöiden yhteys sydän- ja verisuonitautien kliiniseen ilmenemiseen aikuisena on ollut epäselvä, sillä aiheesta ei ole ollut pitkittäistutkimuksia.

Nyt julkaistussa kohorttitutkimuksessa seurattiin lähes 39 000:ta 3–19-vuotiasta lasta ja nuorta liki 40 vuotta. Riskit määriteltiin riskitekijämittauksien ja tilastollisten menetelmien avulla.

Tutkimusaineistoina olivat australialaiset, suomalaiset ja yhdysvaltalaiset lapset.

Tutkimus osoitti, että sekä lapsuuden useilla riskitekijöillä että riskitekijöiden kokonaisuuden muutoksella lapsuuden ja aikuisuuden välillä oli merkitystä ennustettaessa sairastumista aikuisiässä.

(Kuva Adobe Stock) Sydän- ja verisuonitautien ehkäisy voidaan ja kannattaa aloittaa jo lapsuusiässä.


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia