Matala hemoglobiini voikin olla hyödyksi terveydelle

Veren korkea hemoglobiinitaso ei välttämättä olekaan tavoiteltava asia, selviää Oulun yliopiston tutkimuksesta. Matala hemoglobiini voi suojata lihavuudelta ja metaboliselta oireyhtymältä.

Tutkimus osoitti, että yksilölliset erot hemoglobiinitasoissa ovat vahvasti yhteydessä metaboliseen terveyteen aikuisiässä.

Asia näkyi painoindeksissä, sokeriaineenvaihdunnassa, veren rasva-arvoissa ja verenpaineessa: ne, joiden hemoglobiinitasot olivat matalammat, olivat metabolisesti terveempiä.

”Havaitsimme selkeän yhteyden hemoglobiinitasojen ja keskeisten sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden välillä”, kertovat päätutkijoina toimineet professori Juha Auvinen, tohtorikoulutettava Joona Tapio ja tutkijatohtori Ville Karhunen tiedotteessa.

Hemoglobiinin ja riskitekijöiden yhteys korostui tutkittavien ikääntyessä.

Tarkastelun kohteena tutkimuksessa olivat normaaliin vaihteluväliin kuuluvat hemoglobiiniarvot. Naisilla vaihteluväli on 117–155 grammaa ja miehillä 134–167 grammaa litrassa.

Hemoglobiini on veren valkuaisaine, jonka tehtävä on kuljettaa happea elimistön kudoksiin.

Science Advances -lehden julkaisema tutkimus perustui kahteen laajaan kohorttiaineistoon ja kokeellisiin töihin.

Selitys lievässä hapenpuutteessa

Tutkijoiden löytämä ilmiö liittyy elimistön lievään hapenpuutteeseen, ja sen seurauksena aktivoituvaan hapenpuutevasteeseen eli hif-vasteeseen.

Kestävyysurheilijat hyödyntävät tätä elimistön vähähappisissa oloissa käynnistyvää vastetta korkean paikan harjoittelussa.

Löydös vahvistaa käsitystä hif-vasteen keskeisestä roolista elimistön energia-aineenvaihdunnan säätelyssä.

”Hemoglobiinitasot kuvastavat hyvin elimistön hapettumista. Lievä hapenpuute aktivoi hif-vasteen, mikä muuttaa elimistön energia-aineenvaihduntaa epätaloudellisemmaksi ja suojaa sitä kautta lihavuudelta ja epäsuotuisalta metabolialta”, sanoo tutkimusta johtanut professori Peppi Karppinen.

Hif-entsyymeistä lihavuuslääkkeitä?

Karppisen ryhmä on jo aiemmissa tutkimuksissaan osoittanut, että hapenpuutevasteen aktivaatio suojaa hiiriä lihavuudelta, metaboliselta oireyhtymältä, rasvamaksalta ja ateroskleroosilta eli valtimoiden kovettumalta.

Nyt julkaistu tutkimus on ensimmäinen laaja työ, jossa hapenpuutteen yhteys metaboliseen terveyteen osoitetaan myös ihmisillä.

Karppisen mukaan hapenpuutevastetta aiheuttavia hif-entsyymejä voitaisiin mahdollisesti käyttää lihavuus- ja aineenvaihduntalääkkeinä. Tätä nykyä lääkkeitä käytetään Aasiassa munuaisperäisen anemian hoitoon.

(Kuva Juha Sarkkinen/Oulun yliopisto) Hyvä hemoglobiinitaso saattaakin olla matalampi kuin tähän asti on ajateltu.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia