Myytinmurtaja Suomessa – Jamie Hyneman posautti Lappeenrannassa

Myytinmurtajat-ohjelman juontajana tunnetuksi tullut Jamie Hyneman vietti kesäkuussa 2017 viikon Suomessa LUT-yliopiston vieraana. Kunniatohtoriksi vihityn tähden intohimoiksi paljastuivat vihreä teknologia ja ympäristönsuojelu.

Arja-Leena Paavola

Pam! Pam! Pam!

Kolme peräkkäistä pamausta kuultiin Lappeenrannan teknillisen yliopiston LUT:n kampuksella uuden Soletair-laitoksen avajaisissa kesäkuun alussa.

Pilottilaitos pyydystää ilmasta hiilidioksidia ja tuottaa siitä uusiutuvia polttoaineita ja kemikaaleja.

Lähtölaskennan jälkeen kaukolaukaisinta painoi juhlatilaisuuden kunniavieras, Myytinmurtajat-televisiosarjan juontajana tunnettu yhdysvaltalainen Jamie Hyneman.

Viritetyistä panoksista ensimmäinen poltti pelkkää dieseliä ja posahti jo komeasti. Toisessa räjähdyksessä paloi hiilidioksidi ja kolmannessa näiden yhdistelmä.

Yleisö sai omin silmin nähdä, että voimakkaimmin loimusi ilmasta tehty polttoaine.

Räjähdykset tulivat Hynemanille tutuiksi tiedettä popularisoivassa sarjassa, jonka alkuperäinen englanninkielinen nimi on MythBusters.

Vuosina 2003–2016 tuotetun ohjelman ideana on esitellä erilaisia yleisiä uskomuksia, käsityksiä ja huhuja, jotka Hyneman ja hänen juontajakumppaninsa empiiristen kokeiden jälkeen osoittavat vääriksi, oikeiksi tai mahdollisiksi.

Jokaiseen jaksoon kuuluu yleensä pari näyttävää pamausta.

”Minua itseäni räjäytykset eivät tosin pidemmän päälle kiinnostaneet. Ne olivat lähinnä ohjelmaformaattiin kuuluva pakollinen osuus”, Hyneman naurahtaa Lappeenrannassa.

Tiedon jakamisen lisäksi katsojien viihdyttäminenkin on silti tärkeää.

Juuri hauskuutensa ansiosta sarja on tavoittanut valtavan yleisön ja innostanut useita ikäluokkia luonnontieteiden pariin kaikkialla, missä ohjelmaa on esitetty.

Televisiosarjan jättimenestyksen myötä Jamie Hynemanista on tullut kansainvälinen kuuluisuus, joka matkustaa tiuhaan maailmalla.

”Aloin aikoinani juontaa ohjelmaa vain tienatakseni leipäni. Nyt olen tilanteessa, jossa Lappeenrannan teknillinen yliopisto on kutsunut minut kunniatohtorikseen. Aika hämmentävää”, mies virnistää.

Millainen on Jamie Hynemanin kiehtova elämäntarina ja mitä muuta Lappeenrannassa kesällä 2017 tapahtui? Sen kertoo numerossa 5/2017 ilmestynyt juttu, jonka voit lukea loppuun täältä.

(Kuva LUT-yliopisto) Jamie Hyneman Lappeenrannassa kesäkuussa 2017. Marraskuussa 2021 hän on jälleen kaupungissa, sillä hänestä on juuri tullut LUT-yliopiston työelämäprofessori.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia