Neova ja Jyväskylän yliopisto kehittävät kemian kiertotaloutta

Valtionyhtiö Neova ja Jyväskylän yliopisto ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen, jonka tavoitteena on entistä syvempi yhteistyö kemian kiertotalouden alalla.

Neova tunnettiin toukokuuhun 2021 asti nimellä Vapo Oy.

Kumppanusten vuosikymmeniä kestänyt tutkimus- ja tuotekehitysyhteistyö on viime vuosina jo tiivistynyt. Jyväskylän yliopiston yhteyteen perustettiin vuonna 2018 Neova Ventures -niminen tuotekehityslaboratorio.

Yliopisto tuottaa Neova Refinery -ohjelmassaan tietoa tutkimuksen ja tuotekehityksen rajapintaan ja auttaa siten vastaamaan Neovan tuotekehitystarpeisiin. Ohjelmaa rahoittaa Business Finland.

Valokeila biostimulantteihin

Neovaa kiinnostavat jatkossa orgaaniset luonnonmateriaalit ja sivuvirrat, joista voidaan eristää arvoaineita ja hyödyntää kaikki jakeet muiden tuotteiden, kuten kasvualustojen, raaka-aineina.

Yhtiön tutkimuksessa ja tuotekehityksessä keskitytään erityisesti biostimulanttien kehittämiseen.

”Biostimulantit ovat kasvien kasvua edistäviä luonnonmukaisia aineita, joiden maailmanmarkkina on voimakkaassa kasvussa”, kertoo Neovan toimitusjohtaja Vesa Tempakka.

”Neova tähtää muutaman vuoden kuluessa näille kasvaville ja kansainvälisille markkinoille ja edistää siten ruoantuotantoa ja puhtaita elinympäristöjä vihreän kasvun strategiansa mukaisesti.”

Vahva analyyttisen kemian sektori

Jyväskylän yliopistossa tehdään kansainvälisesti korkeatasoista analyyttisen kemian tutkimusta, mikä luo vahvan pohjan kiertotalouden menetelmäkehitykselle ja sovelluksille.

Alan tutkimus on jo tuottanut uusia innovaatioita arvoaineiden talteenottoon teollisuuden sivuvirroista ja jätevedestä.

”Uusien vientituotteiden ja työpaikkojen syntyminen on Jyväskylän yliopiston tutkimuksen vaikuttavuudelle tärkeää, ja haluamme olla mukana tukemassa siirtymää kohti kestävää taloutta”, toteaa Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen.

”Uskomme, että yritysyhteistyö Neovan kanssa tuo tutkimukseen vahvaa asiakasnäkökulmaa sekä uusia kansainvälisiä yhteistyökumppaneita.”

(Kuva Jyväskylän yliopisto) Sopimuksen allekirjoitustilaisuuteen osallistuivat Neovasta liiketoimintajohtaja Mia Suominen ja toimitusjohtaja Vesa Tempakka (toinen oikealta), Jyväskylän yliopistosta rehtori Keijo Hämäläinen ja matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani Mikko Mönkkönen (oik.).

Lue myös:

Suomalaisyritys sieppaa jätevesien metallit talteen uusin keinoin

Kemian kiertotalous sai ensimmäisen professorinsa

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia