Oulun yliopiston syöpälääkeaihiolle patentti Yhdysvalloissa

Oulun yliopiston tutkijoiden tekemälle lääkekeksinnölle on myönnetty patentti Yhdysvalloissa. Pienimolekyylinen kemiallinen yhdiste soveltuu erityisesti syövän hoitoon.

Biokemian ja molekyylilääketieteen professorin Lari Lehtiön tutkimusyhmän löytämä yhdiste estää ihmisen parp10-entsyymin toimintaa.

Parp10 osallistuu solujen jakautumiseen ja dna:han syntyvien virheiden korjaamiseen. Entsyymin toiminnan estäminen herkistää syöpäsolut dna:n vaurioille.

Oululaistutkijat ovat testanneet yhdisteen eri versioiden vaikutusta parp10-entsyymin toimintaan.

Saksalaisen Aachenin yliopiston tutkijat ovat puolestaan selvittäneet yhdisteen tehoa erilaisilla solumalleilla.

Saksalaistesteissä selvisi, että yhdiste parantaa toivottua lopputulosta, kun sitä annostellaan soluihin yhdessä syöpähoidoissa käytettävien sytostaattilääkkeiden kanssa.

Useat parp-entsyymit ovat lupaavia kohteita uusille syöpälääkkeille. Ensimmäinen parp1-entsyymin toimintaa estävä lääke tuli markkinoille vuonna 2014. Lääkettä käytetään erityisesti tietyntyyppisten rintasyöpien hoidossa.

Oululaiskeksinnön patentointiprosessi Euroopassa jatkuu edelleen.

(Kuva Mikko Törmänen/Oulun yliopisto) Oulun yliopiston tavoitteena on kaupallistaa tutkijoidensa lääkeaihio lisensoimalla patenttioikeudet jollekin lääkkeitä kehittävälle yritykselle.


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia