Parfyymien paradoksi

Hajuveden tärkein ominaisuus on tuoksu, jonka pitää mielellään olla jumalaisen hyvä.

Sellaisen kehitti noin sata vuotta sitten parfymööri nimeltä Ernest Beaux, joka lisäsi ruusun ja jasmiinin tuoksuaineisiin hitusen synteettistä kemikaalia, alifaattista aldehydiä.

Maailman kuuluisin parfyymi, Chanel No 5, oli syntynyt.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet. Luonnonmukaisuuden nousu on tuonut hajuvesikemisteille paljon pähkäiltävää.

Parfyymille ei enää riitä jumalainen tuoksu. Hajuveden pitää olla myös luonnollinen, ekologinen ja eettinen, ja samaan aikaan tietenkin turvallinen.

Parfymööreillä on ollut käytössään noin kolmetuhatta synteettistä molekyyliä. Luonnonkasveista erilaisia tuoksuaineita irtoaa kymmenen kertaa vähemmän.

Luonnonaineet voivat olla turvallisia, mutta yhtä hyvin ne saattavat olla haitallisia, aivan samoin kuin synteettiset aineet.

Jääkö täydellisen hajuveden metsästys näillä eväin haaveeksi?

Lue numerossa 7/2019 ilmestynyt juttu parfyymiparadoksista täältä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia