Reagenalta uusia testejä punkkitautien diagnostiikkaan

Diagnostiikkayritys Reagena on kehittänyt uusia testejä punkkitautien tunnistamiseen.

Punkkien levittämistä taudeista yleisimpiä ovat puutiaisaivokuume (TBE, tick-borne encephalitis) ja Lymen tauti eli borrelioosi, jotka voivat tarttua ihmiseen salakavalan nopeasti.

Puutiaisaivokuumetta voidaan ehkäistä rokotteella. Lymen tautiin ei rokotetta ole, mutta sitä voidaan hoitaa antibiooteilla.

Reagenan molempia uutuuksia käytetään borrelioosin diagnostiikassa. Immunokromatografisilla kvalitatiivisilla pikatesteillä voidaan todeta Borrelia burgdorferi -bakteerille spesifiset IgM- ja IgG-vasta-aineet.

Yhtiöllä on pikatesti myös puutiaisaivokuumeen toteamiseen sekä keskuslaboratorioille tarkoitettuja testejä molempien tautien diagnostiikkaan.

Varhainen diagnosointi tärkeää

Erityisesti Lymen taudin varhainen diagnosointi olisi tärkeää, sillä ilman ajoissa aloitettua antibioottihoitoa infektiolla on riski kroonistua.

”Usein borrelioosin varhainen tunnistaminen voi olla vaikeaa, sillä monet eivät saa taudille tyypillistä rengasihottumaa”, sanoo Reagenan kehitysjohtaja Ilpo Kuronen tiedotteessa.

”Lymen taudin oireet voivat olla hyvin hankalia ja hoito pitkäaikaista. Mitä nopeammin diagnoosi tehdään, sitä helpompaa se on ja sitä nopeammin voidaan aloittaa myös hoito.”

Vuonna 1987 perustettu Reagena kehittää ja valmistaa diagnostisten testien lisäksi reagensseja sairaaloille sekä lääke- ja kemianteollisuudelle. Tuotteita viedään yli 30 maahan. Yhtiön päätoimipiste ja tuotantolaitos sijaitsevat Siilinjärvellä, sivutoimipiste Turussa.

(Kuva Adobe Stock) Pikkuruinen puutiainen eli punkki viihtyy etenkin kosteassa kasvullisuudessa ja voi kiinnittyä ihmiseen hyvinkin nopeasti.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia