Rehun uusi lisäaine pienentää lehmien metaanipäästöjä

Hollantilaisen DSM:n valmistama uusi rehulisäaine vähentää lehmien aiheuttamia metaanipäästöjä 30 prosenttia.

Tulokset ovat peräisin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa tehdyistä tutkimuksista.

Suomessa Bovaer-nimistä lisäainetta ovat kokeilleet ensimmäisinä yhteisessä hankkeessaan lihatalo Atrian tytäryhtiö A-Rehu ja maitotuotevalmistaja Valio.

Alkuvuoden aikana toteutetussa testissä ruokittiin neljääsataa lehmää kolmella Valion maitotilalla rehulla, joka sisälsi Bovaer-lisäainetta. Tutkimusaika oli 12 viikkoa.

”Pilotin aikana lehmien maidontuotanto säilyi normaalina, eikä maidon koostumuksessa havaittu mitään muutoksia. Lehmien käyttäytymisessä ja hyvinvoinnissa ei myöskään havaittu mitään poikkeavaa”, kertoo Valion ilmasto-ohjelman johtaja Juha Nousiainen.

”Pilotin tulosten perusteella lisäainetta voidaan turvallisesti lisätä lehmien rehustukseen.”

Laajamittaisia ruokintakokeita on parhaillaan käynnissä eri puolilla Eurooppaa sekä Uudessa-Seelannissa ja Kanadassa. Etelä-Amerikassa rehulisäaine on jo käytössä.

Rehun vaikuttavan aineen 3-nitrooxypropanolin (3-NOP) turvallisuutta on tutkittu aiemmin eläimillä, kuluttajilla, maatiloilla ja ympäristössä, eikä haittavaikutuksia ole tullut ilmi.

Kutistaa sekä maidon että lihan hiilijalanjälkeä

Kun lehmän pötsin mikrobit sulattavat eläimen syömän rehun, vapautuu vetyä ja hiilidioksidia. Pötsin entsyymitoiminta yhdistää ne metaaniksi, jonka nauta märehtiessään röyhtäilee ilmakehään.

”Bovaer estää entsyymin toiminnan, jolloin metaania ei synny”, Nousiainen kuvailee.

Lisäaineen avulla metaania on hänen mukaansa mahdollista vähentää noin tuhat kiloa hiilidioksidiekvivalenttia lehmää kohden vuodessa.

”Lisäaineen pienentävä vaikutus maidon hiilijalanjälkeen on noin 10–15 prosenttia.”

Metaani on 28 kertaa hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu. Sen ilmastoa lämmittävä vaikutus ilmakehässä on tosin hiilidioksidia lyhyempi eli noin 10 vuotta.

Lehmä röyhtäilee metaania keskimäärin 400 litraa päivässä. Metaania syntyy 18–22 grammaa maitokiloa kohden, kun laskelmassa huomioidaan lehmän kasvatus vasikasta aikuiseksi.

”Suomessa lypsykarjan pötseissään tuottama metaani on noin 2,5 prosenttia kasvihuonepäästöistä”, Nousiainen laskee.

Liki kolmannes Atrian hankkimasta naudanlihasta tulee maitotiloilta. Metaanivähennyksellä on siten selvä vaikutus myös naudanlihan hiilijalanjälkeen.

(Kuva Valio) Karjanrehun uusi, metaanipäästöjä suitsiva lisäaine on juuri saanut myyntiluvan EU-alueella.

Lue myös:

Mikrobilöytö voi tehdä lehmistä vähäpäästöisempiä


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 66 euroa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 44 euroa.
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 18 euroa.
  • Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia