Säämalli auttaa säätelemään aurinkoenergian tuotantoa

Ilmatieteen laitoksen hyödyntämä säämalli MetCoOp Meps sopii hyvin aurinkoenergian tuotannon ja suunnittelun apuvälineeksi ennustamaan tulevaa auringonsäteilyä.

Tämä käy ilmi Meteorological Applications -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

MetCoOp Meps -malli tuottaa hyviä auringonsäteilyn ennusteita yli kahden vuorokauden päähän. Täsmälliset ennusteet auttavat säätelemään aurinkoenergian tuotantoa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös säämallin lähihetkeen keskittyvää MetCoOp Nowcasting -versiota sekä sääsatelliittikuviin perustuvaa mallia. Satelliittikuviin perustuva malli osoittautui tarkaksi aivan ennusteen alussa noin kolmeen tuntiin asti.

Sään ennustamisessa käytettävät mallit ovat hyviä ja pitkälle kehittyneitä, mutta aiemmin ei ole ollut tiedossa, kuinka ne soveltuvat Suomessa tuotettavan aurinkoenergian tarpeisiin.

Ennusteiden merkitys energiantuotannossa kasvaa

Auringonsäteilyn määrä vaihtelee suuresti, mikä aiheuttaa edelleen vaihtelua aurinkoenergian tuotantoon. Kun tuotannon määrä jatkuvasti lisääntyy, kasvaa myös ennusteiden merkitys.

Auringonsäteilyn ennustamiseen käytetyistä menetelmistä säämallit ovat yleensä parhaita pidemmille ennusteille, kun taas esimerkiksi sääsatelliittikuviin pohjautuvat ennusteet ovat tarkkoja lähitulevaisuudessa.

Menetelmissä on muitakin eroja. Sääsatelliitin mittalaite näkee vain jo muodostuneet pilvet, malli kykenee ennakoimaan myös pilvien syntyä. Erojen tuntemus auttaa valitsemaan kullekin käyttäjälle sopivimman ennusteen.

(Kuva Adobe Stock) Hyvä säämalli auttaa ennakoimaan ja säätelemään aurinkoenergian tuotantoa.


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia