SCIP-tietokanta ei vielä palvele kierrätysalaa eikä kuluttajia

Euroopan kemikaaliviraston Echan SCIP-tietokanta ei vielä kunnolla sovi kierrätysalan eikä kuluttajien tarpeisiin.

Näin uutisoi Chemical Watch, joka kertoo tietokannan saaneen kritiikkiä ja kehitysehdotuksia useilta tahoilta.

Kemikaalivirasto avasi tietokannan kuluttajien ja kierrättäjien käyttöön syyskuussa. Tietokannan tarkoitus on tarjota kuluttajille tietoa tuotteiden sisältämistä vaarallisista aineista ja edistää niiden turvallista kierrätystä.

Yritysten täytyy ilmoittaa tietokantaan esineet, jotka sisältävät erityistä huolta aiheuttavia aineita eli svhc-aineita.

”Vain vähän lisäarvoa”

Eurooppalaisen kierrätysteollisuuden liiton Euricin pääsihteeri Emmanuel Katrakis sanoo tietokannan tuovan vain vähän lisäarvoa kierrätysalalle.

Kierrätysoperaattorit käsittelevät joka päivä valtavia määriä jätettä, ja esinekohtainen tietokanta on liian yksityiskohtainen eikä vastaa alan toimijoiden tarpeisiin, Katrakis tiivistää Chemical Watchille.

Tanskan kuluttajaneuvoston THINK Chemicals -ohjelman johtaja Claus Jørgensen puolestaan sanoo tietokannan olevan vielä liian hankala kuluttajille. Hän kuitenkin arvioi sen voivan hyödyttää alan organisaatioita.

Jørgensen näkee, että tietokannan yli neljä miljoonaa ilmoitusta kertovat siitä, että haitallisia aineita käytetään tuotteissa laajasti ja että kiertotalouden saavuttaminen on valtava haaste.

Ympäristöjärjestö EBB (European Environmental Bureau) huomauttaa, että tietokannasta puuttuu kokonaan joitakin tuoteryhmiä. Niiden osalta pitää EBB:n mukaan selvittää, eikö ilmoitusvelvollisuutta ole noudatettu vai eikö niissä aidosti käytetä svhc-aineita.

Echa aikoo jatkokehittää tietokantaa.

Katja Pulkkinen

Kuva Adobe Stock

Aiheesta aiemmin:

Haitallisten aineiden tietokanta sai suursuosion

Tuotteiden haitalliset aineet yhteiseen tietokantaan

Uusi tietokanta – susi jo syntyessään?

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia