Siedätyshoito tepsii lasten kananmuna-allergiaan

Voimakasoireinenkin kananmuna-allergia helpottuu siedätyshoidolla. Asia selvisi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin Iho- ja allergiasairaalan tutkimuksessa.

Tutkimus osoitti, että sietokyky myös säilyy, jos siedätyshoitoa jatketaan ylläpitona eli syödään kananmunia säännöllisesti.

”Tällöin useimmat kananmuna-allergikot pystyivät luopumaan ruokarajoitteistaan esimerkiksi kouluruokailussa”, kertoo lasten allergologian erikoislääkäri Kati Palosuo.

Tutkimustulokset julkaisi The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice -lehti.

Hoidon sivuvaikutukset vähäisiä

Tutkimuksessa oli mukana 50 iältään 6–17-vuotiasta lasta ja nuorta, joilla oli diagnosoitu kananmuna-allergia. Siedätyshoidon aikana heille annettiin kananmunan valkuaisjauhoa päivittäin vähitellen nousevin annoksin.

Tutkimukseen osallistuneista 44 prosenttia kykeni syömään siedätyksen tavoiteannoksen oireitta, kun hoidon aloittamisesta oli kulunut kahdeksan kuukautta.

Lisäksi 46 prosenttia saattoi syödä tavoiteannosta pienemmän määrän kananmunaa.

Kun hoitoa oli jatkettu puolitoista vuotta, 72 prosenttia tutkimukseen osallistuneista oli saavuttanut tavoiteannoksen, ja 16 prosenttia jatkoi pienemmällä annoksella.

Valtaosalla oli hoidon aikana sivuvaikutuksia, kuten suun kutinaa ja vatsakipua, mutta ei vakavia allergiaoireita.

Vaikeakin allergia hellitti hitaan hoitotahdin myötä

Kananmunalle voimakkaasti herkistyneet, vaikeita oireita saaneet lapset hyötyivät hitaammasta, yksilöllisesti suunnitellusta siedätyshoidosta.

Heidän tapauksessaan tutkijat havaitsivat, että herkistyminen kaikille neljälle kananmunan valkuaisen allergeenille (Gal d 1–4) ja alkuvaiheen korkeat allergeenispesifiset IgE-vasta-ainetasot ennustivat jo etukäteen heikompaa vastetta siedätyshoidolle.

”Merkittävää on, että pystymme nyt arvioimaan, ketkä hyötyvät eniten siedätyshoidosta ja toisaalta tunnistamme ne potilaat, joiden kohdalla hitaampi ja varovaisempi etenemien on tarpeen”, Palosuo sanoo.

”Omin päin ei saa yrittää”

Kananmuna-allergia on maidon jälkeen lasten ruoka-aineallergioista toiseksi yleisin. Arviolta 0,5–2,5 prosenttia pikkulapsista saa iho- tai vatsaoireita syötyään kananmunaa sisältävää ruokaa.

Useimmilla kanamuna-allergia on kuitenkin lievä, ja noin 80 prosentilla se väistyy itsestään kouluikään mennessä.

Vakava allergia saattaa kuitenkin aiheuttaa jopa hengenvaarallisia anafylaktisia reaktioita. Silloin kananmunien käyttöä on vältettävä erittäin tarkasti.

”Vaikeassa allergiassa ei saa missään nimessä omin päin yrittää siedättyä ruoka-aineelle”, Palosuo tähdentää.

Lasten ruoka-allergiaa ja ruokasiedätystä on tutkittu ja kehitetty Husin ja Helsingin yliopiston yhteistyönä professori Mika Mäkelän johdolla jo yli 20 vuotta.

Ruokasiedätystä annetaan kokeellisena hoitona yli 6-vuotiaille myös maapähkinä-, maito- ja vehnäallergiaan.

(Kuva Adobe Stock) Onnistuneen siedätyshoidon ansiosta kananmunia ja niiden ainesosia sisältäviä tuotteita ei tarvitse enää vältellä. Kuvituskuva. Kuvan lapsi ei osallistunut tutkimukseen.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia