St1 kaavailee vihreän ammoniakin tuotantoa Norjassa

Energiayhtiö St1 Nordic ja norjalainen hiilidioksiditeknologiayritys Horisont Energi käynnistävät yhdessä vihreän ammoniakin kehitysprojektin Pohjois-Norjan Finnmarkissa.

Yhteistyön tavoitteena on tuottaa vihreää ammoniakkia monenlaisiin uusiutuviin energiatuotteisiin.

”Ammoniakiksi muunnettu vihreä vety vapauttaa uusiutuvien koko potentiaalin”, sanoo Horisont Energin toimitusjohtaja Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen yhtiöiden tiedotteessa.

”Se takaa energiajärjestelmän tehokkuuden sekä tarjoaa hiilineutraalin polttoaineen ja lämmön lähteen, jota voi käyttää kodeissa, liikenteessä ja teollisuudessa.”

Ammoniakki tuotettaisiin tuulivoimaa hyödyntävällä elektrolyysillä. St1 on jo jättänyt lupahakemuksen alueelle nousevasta 800 megawatin Davvi-tuulivoimapuistosta.

St 1 ja Horisont Energi mallintavat aluksi vihreälle ammoniakille kannattavan arvoketjun raaka-aineesta loppukäyttäjään. Samalla yhtiöt arvioivat sopivia tuotantopaikkoja Finnmarkin alueella.

Jos alustavien tutkimusten tulokset ovat positiivisia, kumppanukset voivat aloittaa yhteisen vihreän ammoniakin tuotantolaitoksen kehittämisen.

Sininen ammoniakki jo tulossa

Yhtiöt aikovat hankkeessaan tutkia myös vedyn tuottamista erilaisista kestävistä raaka-aineista sekä uusien ja vaihtoehtoisten tekniikoiden käyttöä vihreän ammoniakin tuotannossa.

Lisäksi kumppanukset tarkastelevat koko arvoketjua hiilidioksidin talteenotosta sen lopulliseen varastointiin.

”Tulemme myös kehittämään edelleen hiilensidonnan velvoitemarkkinaa (CRC)”, kertoo Norjan St1:n toimitusjohtaja Kristine Vergli Grant-Carlsen.

Horisont Energi osallistuu parhaillaan Finnmarkissa Barents Blue ‑hankkeeseen, joka on Euroopan ensimmäinen sinisen ammoniakin suuren mitan tuotantoprojekti.

Barents Blue ‑hankkeessa hyödynnetään Barentsinmeren maakaasua. Vuonna 2025 käynnistyvän laitoksen tuotantokapasiteetti on 3 000 tonnia ammoniakkia päivässä.

(Kuva Tek3d) Havainnekuva vihreän ammoniakin tuotantolaitoksesta.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia